Laden Evenementen

Van Alkmaar de Victorie!

Het Beleg van Alkmaar duurde van 21 augustus t/m 8 oktober 1573, dit jaar dus precies 450 jaar dus. De Spanjaarden omsingelden de stad gedurende anderhalve maand. Door het doorsteken van de dijken en het onderlopen van de landerijen rondom de stad, sloegen de Spanjaarden op de vlucht en kon Alkmaar op 8 oktober worden ontzet.

Het 450-jarige jubileum van het Beleg en het Ontzet worden dit jaar uitgebreid herdacht en gevierd. Met Historizon brengen we een bezoek aan het Regionaal Archief Alkmaar en het Stedelijk Museum Alkmaar voor twee exclusieve rondleidingen.

Bij het Regionaal Archief nemen we een kijkje in het depot, dat normaal gesproken gesloten blijft voor bezoekers. Lisette Blokker, coördinator dienstverlening van het archief, laat ons bijzondere archiefstukken over het beleg, waaronder originele brieven van Willem van Oranje, Diederik Sonoy en dijkgraaf Cornelis Jansz van de Nijenburg. En welke rol speelden de polsstokbriefjes van Maerten van der Mey bij het Ontzet? We zien en horen het tijdens de rondleiding.

Na een korte wandeling naar het Stedelijk Museum Alkmaar worden we ontvangen door conservator Christi Klinkert. Zij geeft ons een rondleiding in het museum langs bijzondere kunstwerken en voorwerpen die iets vertellen over het Beleg, het Ontzet en de geschiedenis van de stad. We sluiten de middag af met een borrel in het museumcafé.

Programma:

13.30 uur  –  ontvangst met koffie en thee bij Regionaal Archief Alkmaar

14.00-15.15 uur – rondleiding in archiefdepots

15.15-15.30 uur  – wandeling naar het museum

15.30-16.30 uur – rondleiding bij Stedelijk Museum Alkmaar

16.30-17.00 uur – afsluitende borrel in het Museumcafé


Informatie:


Datum:  donderdag 28 september

Prijs:  € 29,- p.p.

Beginpunt:  Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1

Eindpunt: Stedelijk Museum Alkmaar, Canadaplein 1

Inclusief: Koffie/thee, gidsen en drankje na afloop.

Exclusief: Entree Stedelijk Museum Alkmaar: € 13,50 (gratis met Museumkaart)

N.B. U reist op eigen gelegenheid van/naar Alkmaar. Aan deze dagtocht is geen busreis verbonden. Zowel het Regionaal Archief als het Stedelijk Museum bevinden zich op ca. 5-10 minuten loopafstand van het station.

Share This Story, Choose Your Platform!

Ga naar de bovenkant