Laden Evenementen

In het kader van het Pilgrimjaar 2020 neemt Leidenaar en historicus Marijn Prakke u mee in de bewogen geschiedenis van de eerste landingsplaats van de Pilgrims in Amerika, het uiterste puntje van Cape Cod, recht tegenover de Plymouth Colony: Provincetown.

Het was hier dat de Pilgrims op 9 november 1620 voor het eerst voet op Amerikaanse bodem zetten, het was hier waar de Mayflower Compact getekend werkt en het was ook hier waar de Pilgrims uiteindelijk besloten niet te blijven, vanwege de aanwezigheid van de Nauset.

In de decennia daarna bleef de baai van Provincetown wel een belangrijke bron van inkomsten voor zowel de Pilgrims als latere immigranten een vruchtbare vissersgrond, en na de Amerikaanse revolutie ontwikkelde Provincetown zich als het Noord-Amerikaanse centrum van de Atlantische walvisvaarderij. Dat gaf aanleiding tot een golf van immigratie van Portugese walvisvaarders vanuit de Azoren, die nog altijd een substantieel aandeel van de bevolking van Provincetown uitmaken. Eind negentiende eeuw begon Provincetown zich te ontwikkelen als kunstenaarskolonie. Het staat met zijn Provincetown Players bekend als “the birthplace of American theater”. Vanaf de jaren zestig ontwikkelde Provincetown zich als gay village en staat nu in de zomer bekend om de maandenlange residenties van drag queens in de vele kleine theatertjes. En dat allemaal voor een stadje met vier straten en, officieel, nog geen 4000 inwoners.

De geschiedenis van Provincetown is een geschiedenis van Amerika in het klein, en Marijn Prakke hoopt u daar op 23 oktober meer over te vertellen. In 2017 reisde hij zelf de Pilgrims achterna van Leiden naar Provincetown.

Aanmelden:
Totaal
Share This Story, Choose Your Platform!

Titel

Ga naar de bovenkant