Laden Evenementen

Bijzonder bezoek aan patriciërswoning in Haastrecht

Museum Paulina Bisdom van Vliet is een sfeervol, authentiek ingericht woonhuismuseum in Haastrecht, vlakbij Gouda. In het gedempte licht dwaalt u van kamer naar kamer en ziet u de meest schitterende serviezen, meubelstukken, schilderijen, uitbundig versierde gordijnen. U loopt over de fraaie, handgeknoopte tapijten. Het voelt alsof u bij een rijke familie op visite bent.

Paulina le Fèvre de Montigny–Bisdom van Vliet was de laatste bewoonster van deze patriciërswoning uit de negentiende eeuw. Zij was een bijzondere vrouw die veel betekend heeft voor de samenleving van Haastrecht en omgeving. Nadat Paulina in 1923 was overleden, werd het huis een museum. Tot op de dag van vandaag is het huis nog precies zo ingericht als in de tijd dat het bewoond werd.

Bij haar overlijden op 1 juni 1923 liet zij een geheimzinnig pakketje met documenten na, dat pas 100 jaar na haar overlijden mocht worden geopend. Op dit moment wordt de inhoud van het pakketje onderzocht. Zijn het persoonlijke documenten? Liefdesbrieven misschien? Of heeft het met geld te maken en is het een nalatenschap? Later dit jaar zal de inhoud van het pakketje worden bekendgemaakt.

Het bezoek aan het Museumhuis Paulina Bisdom van Vliet begint met een lezing door kunsthistoricus Jim van der Meer Mohr, onder meer bekend van het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch. Hij vertelt ons over de familiegeschiedenis en geeft uitleg over de schitterende collectie van schilderijen, porselein en zilverwerk. Vervolgens krijgen we een rondleiding door het huis.

Bijzonderheden

Datum:  vrijdag 29 september 2023

Tijd: ca. 13.30-16.30 uur

Prijs: €  35,-

Inbegrepen: koffie/thee, lezing en rondleiding

Niet inbegrepen: toegang tot het museum € 8,- (gratis met Museumkaart)

Let op: u reist op eigen gelegenheid naar Museum Bisdom van Vliet in Haastrecht. Aan dit bezoek is geen busreis gekoppeld.

 

Share This Story, Choose Your Platform!

Ga naar de bovenkant