Laden Evenementen

Brandpunt Polen

Na de inval van Rusland in Oekraïne neemt Polen opnieuw de weinig benijdenswaardige positie in van wrijfpaal tussen Oost- en West-Europa. Opnieuw, want al verschillende keren eerder in de geschiedenis van de laatste pakweg vijfhonderd jaar vormde het land het brandpunt van spanningen tussen deze twee helften van ons continent.

Over dat verleden en over de actualiteit in deze bufferzone tussen Poetin en de mede-NAVO-lidstaten van het land belegt Historizon een middagbijeenkomst op 30 april 2022 in Utrecht. Uiteraard komt daar de geopolitieke rol van het land aan de orde. Maar ook staan we stil bij de omstreden positie van Polen binnen de EU.

Journalist Peter Bergwerff interviewt deze middag Dore van Duivenbode, documentairemaker voor de VPRO (‘Moja Polska’) en auteur van het boek ‘Mijn Poolse huis’ . Dore’s deels Poolse voorgeslacht is afkomstig uit Oswięcim (Auschwitz) en zij bereisde het land vele malen.

Verder een gesprek met Malgorzata Bos-Karczewska, een Pools-Nederlandse journalist en hoofdredacteur van Polonia.nl, een website voor in ons land verblijvende Polen. Tijdens dit onderdeel van het programma staan we vooral stil bij de geopolitieke rol van Polen m.b.t. de oorlog in Oekraïne en de moeizame verhouding tussen Polen en ‘Brussel’.

Annemiek Biermans en Peter Bergwerff geven verder een introductie op de journalistieke reis die zij eind juni voor Historizon hopen te leiden naar Zuid-Polen (zie: https://historizon.nl/thema/kontekstreizen-polen/).

De bijeenkomst wordt gehouden in restaurant Seven, Mariaplaats 7 in Utrecht (op 7 minuten lopen van het Utrecht Centraal Station) en begint om 14.00 uur. Deelname: tien euro (deelnemers Polenreis vrij).

Aanmelden:

    Inschrijven


    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

    Share This Story, Choose Your Platform!

    Ga naar de bovenkant