Laden Evenementen

Een zonnige, rustige morgen op 3 maart 1942 in het slaperige parelvissersdorpje Broome in Noordwest Australië. Nederlandse, Australische en Amerikaanse vliegboten liggen in de baai van Broome te wachten op brandstof om de reis die een dag eerder in Java was begonnen, naar het veilige zuiden voort te zetten. Bemanningen en zo’n 200 passagiers zijn nog net aan de oprukkende Japanners in Nederlands-Indië ontkomen.

Dan verschijnen er stipjes hoog in de lucht en nauwelijks 20 minuten later is de azuurblauwe baai van Broome een brandende hel van ontploffende vliegtuigen en schreeuwende mensen. Een Japanse verrassingsaanval uit de lucht heeft dramatische gevolgen.

Al jaren doet het Western Australia Museum onderzoek naar deze ramp waarbij nog vele vragen spelen: een vermist vliegtuig met nog dertig man aan boord, de verdwenen diamanten van Java en het mysterie van de parachutist. Bas Kreuger is vanuit de RCE (Rijksdienst Cultureel Erfgoed) als luchtvaarthistoricus deel van het onderzoeksteam van het WA Museum en gaat (indien mogelijk) in september mee met de duikexpeditie in de baai van Broome.

De live uitzending vond plaats op vrijdag 26 juni 2020. Via onderstaand formulier is deze terug te kijken. 

Aanmelden:

Share This Story, Choose Your Platform!

Ga naar de bovenkant