Laden Evenementen

De Britse kroningssteen

Elisabeth II was in 1953 de laatste die indirect op de beroemde Coronation Stone ging zitten. Bij haar opvolger zal het niet anders gaan. En dus zal weer veel aandacht worden besteed aan de geschiedenis en vooral de mythen en legenden rondom de Coronation Stone, ook wel Stone of Destiny genoemd of Stone of Scone. Vandaar ook dit webinar!

De bekende Scones zijn een miniatuur replica van The Stone of Scone!
Schotland heeft zijn naam te danken, aldus ook het volkslied, aan de Spirit of Scotia; ook het Canadese Nova Scotia, herinnert aan Scotia.

Scotia was de Egyptische prinses, bekend van het biezen mandje van Mozes, dochter van de later verdronken Farao. Op haar vlucht nam Scotia de Jacobs’ Stone mee en kwam in Ierland terecht. Via het Heilige eiland Iona kwam de Stone in de oude Schotse hoofdstad Scone terecht en werd gebruikt bij de eed van trouw ceremonie aan Schotse koningen, tot dat in 1296 de Engelse koning Edward I de Stone liet overbrengen naar de Westminster Abbey in Londen. Was die geroofde Stone fake?

In de jaren ’50 door Schotse nationalisten gestolen uit de Abbey, na 1707, het ontstaan van de UK, was het niet meer voorgekomen dat de Engels-Schotse grens werd gesloten. Is er toen weer een andere fake Stone overgebracht naar Londen???

In 1996 liet PM John Major als verkiezingsstunt, begeleid door Prins Andrew, de Stone met militair vertoon overbrengen naar Edinburgh’ Castle, een delegatie van de Schotse regering liep vanaf de Schotse grens een eind achter de Stone. Sinds de Stone weer in Schotland is, zou het beter gaan met Schotland.

De Stone maakt nu deel uit van de zwaar bewaakte Honours of Scotland, de Schotse regalia gebruikt bij Schotse kronings ceremoniën.

Aanmelden:
Totaal
Share This Story, Choose Your Platform!

Titel

Ga naar de bovenkant