Alle informatie over de webinars vindt u hier: Historizon Webinars


 

Laden Evenementen

In de maanden februari en maart 2021 organiseren we een online cursus van 6 lezingen over Romeins erfgoed in Nederland. Hiervoor werken we weer samen met musea en toonaangevende historici. De komende weken wordt het programma verder uitgewerkt.

Basis opzet:

 • Steeds een lokale uitwerking van het thema op locatie, zo mogelijk in samenwerking met een museum.
 • De highlights van Romeins Nederland met verrassende en verdiepende invalshoeken.
 • Uitzendingen op donderdagen om 15:00 uur en duurt steeds maximaal 1,5 uur
 • Ale uitzending is ook weer terug te kijken.

Hieronder vindt u alvast de grove opzet. (de serie zal een week later beginnen, binnenkort verschijnt er een compleet overzicht met alle sprekers)

 1. Donderdag 11 februari 2021
  Het Romeinse leger en stadsleven
  Het militaire apparaat van de Romeinen, het eerste staande beroepsleger ter wereld. De mobiliteit in het Romeinse Rijk en de logistiek van militairen op mars. Dit doen we met een bijdrage vanuit het Valkhof in Nijmegen
 2. Donderdag 18 februari 2021
  De Nedergermaanse Limes
  De Nedergermaanse limes, haar uiterlijk en logistiek. Niet zozeer een versterkte grens maar meer een bewaakte transport- en handelsroute. We doen dit met een bijdrage vanuit het Castellum Hoge Woerd in De Meern.
 3. Donderdag 25 februari 2021
  Scheepvaart en Nehalennia
  Het belang van de Rijn en scheepvaart in de Romeinse tijd met een bijdrage over de in Zwammerdam opgegraven Romeinse schepen. Het tweede deel van deze uitzending gaat over de Nehalennia tempel op Colijnsplaat,
 4. Donderdag 4 maart 2021
  Lokale geschiedenis
  Een reconstructie van de lokale bewoners. Wat betekende de komst van de Romeinen voor de lokale bevolking. Dit doen we met een bijdrage vanuit het Huis van Hilde in Castricum.
  Het tweede deel van deze uitzending gaat over de Cananefaten .
 5. Donderdag 11 maart 2021
  De Friezen in de Romeinse tijd
  De Friezen en Chauken, buiten het Romeinse Rijk in het dichtstbevolkte gebied van Nederland. Het wonen op terpen en de relatie tussen Friezen en Romeinen met onder andere de Friese opstand in 28.
 6. Donderdag 18 maart 2021
  Het Romeinse leven in Zuid Limburg
  De badcultuur in het Romeinse Rijk vanuit het Thermenmuseum in Heerlen. Romeins Zuid-Limburg met Heerlen als Romeinse vicus met stadse trekjes. Ook is er in deze uitzending aandacht voor tumuli en grafcultuur.

Kosten en inbegrepen

Deelname aan deze cursus kost € 75,-.

De live uitzending van elke lezing is op de genoemde donderdagen om 15:00 uur. De lezingen worden opgenomen en zijn ook op een later moment terug te kijken.

Voor degene die de complete cursus volgen is ook het volgende inbegrepen:
– Een literatuuroverzicht
– We kijken of het mogelijk is tegen die tijd de cursus af te sluiten met een fysieke bijeenkomst op een aansprekende locatie.

Aanmelden:
Via onderstaand formulier kunt u zich voor deze cursus aanmelden en betalen via I-deal of creditcard. Voor vragen kunt u e-mailen naar: info@historizon.nl
Totaal