Laden Evenementen

Utopia, heden en verleden in Lelystad, Nagele en Schokland

Deze dagtocht staat in het teken van de jongste provincie van Nederland: Flevoland. Flevoland is ontstaan door drooglegging van delen van de voormalige Zuiderzee. Hoewel het besluit tot inpoldering al werd genomen in 1918, met de Zuiderzeewet, bestaat de provincie officieel pas sinds 1 januari 1986.

We bezichtigen in Lelystad eerst de Flevowand. Dit is een 60 meter lang geborduurd wandkleed, waarop de geschiedenis van het Zuiderzeegebied verhaald wordt.

Daarna rijden we naar Nagele, het enige dorp in Nederland dat in de jaren ’50 van de vorige eeuw volledig volgens de principes van ‘Het Nieuwe Bouwen’ is ontworpen. Bekende architecten als Cornelis van Eesteren, Aldo van Eyck en Gerrit Rietveld konden zich hier planologisch uitleven.
De naam Nagele gaat overigens al veel verder terug in de tijd en verwijst naar een voormalig eiland tussen Urk en Schokland, dat in de middeleeuwen volledig in de golven verdween.

Ook bezoeken we voormalig eiland Schokland. Net als Urk was Schokland een eiland in de Zuiderzee. Sinds de drooglegging van de Noordoostpolder in 1942 maakt het deel uit van het vasteland. Het is het enige nog resterende voormalige veeneiland in de vroegere Zuiderzee. In het landschap zijn de contouren van het voormalige eiland nog goed herkenbaar.

Bijzonderheden

Datum: vrijdag 17 mei 2024

Tijd: ca. 10.00-17.00 uur (exacte tijden worden nog bekendgemaakt)

Startpunt: locatie wordt nog bekendgemaakt

Prijs: € 89,- p.p.

Inbegrepen: vervoer per touringcar, gids, koffie/thee, lunch

Niet inbegrepen: toegang tot Museum Batavialand (gratis met Museumkaart)

Aanmelden

 

Share This Story, Choose Your Platform!

Ga naar de bovenkant