Laden Evenementen

Dagtocht naar Drenthe over Prinses Marianne en de Koloniën van Weldadigheid

Tijdens de dagtocht naar Drenthe staan de Koloniën van Weldadigheid en het leven van Prinses Marianne van Oranje-Nassau (1810-1883) centraal. Deze bij het grote publiek relatief onbekende prinses was het jongste kind van Willem Frederik en Wilhelmina. Ze trouwde in 1830 met haar neef Albrecht van Pruisen, een jongere broer van de latere keizer Wilhelm I. Uit dit huwelijk kwamen vijf kinderen voort, al scheidde ze in 1849 weer van hem. Haar relatie met Johannes van Rossum was een publiek geheim. Marianne werd hierdoor verguisd in koninklijke kringen, verbannen uit Pruissen en ze werd gescheiden van haar kinderen. In 1883 overleed ze in het Duitse Erbach.

Prinses Marianne had een nauwe band met de Maatschappij van Weldadigheid in Drenthe. Het doel van de Maatschappij van Weldadigheid, opgericht door Johannes van den Bosch, was om arme gezinnen, bedelaars en zwervers te huisvesten in koloniën, waar ze huisvesting kregen, naar school gingen en op het land werkten. De bedoeling was dat ze, na een aantal jaren in de kolonie, weer in hun eigen levensonderhoud zouden kunnen voorzien.  Ze speelt een belangrijke rol als kunstenaarsmecenas en weldoenster. Ze doneert regelmatig geld aan de Maatschappij van Weldadigheid. Meestal voor concrete projecten. Zo bekostigt zij de bouw van een grote boerderij: Hoeve De Dankbaarheid.

Programma

De bustocht begint ‘s morgens rond 8.30 uur in Voorburg. Voor de deelnemers uit andere delen van het land, zal op een centrale, goed bereikbare plek een extra opstapplaats worden ingepland. Rond 11.30 uur arriveren we in Doldersum. Bij B&B Hoeve Morgenster worden we ontvangen met koffie. Hier is ook een kleine expositie over het leven en werk van Prinses Marianne ingericht.

In de middag bezoeken we de Koloniën van Weldadigheid in het nabij gelegen dorp Frederiksoord. Onder leiding van een deskundige gids bezoeken Museum de Proefkolonie en maken we per bus een rondrit door de omgeving. We komen daarbij onder meer langs de Hoeve de Dankbaarheid in Wilhelminaoord. De naam van deze hoeve werd in 1883 gewijzigd in Hoeve Prinses Marianne, toen bleek dat de in dat jaar overleden prinses de anonieme schenker was van het kapitaal waarmee de hoeven de Dankbaarheid en Willem III waren gebouwd.

Bijzonderheden

Prijs: € 95,- (inclusief: gids, koffie/thee, lunch en vervoer vanaf Voorburg/midden van het land)

Datum:  vrijdag 2 juni 2023

Startpunt: P+R Station Voorburg
(n.b. er wordt nog een extra opstapplaats in het midden van het land toegevoegd)

Tijd: exacte tijden worden nog bekendgemaakt

 

Share This Story, Choose Your Platform!

Titel

Ga naar de bovenkant