Laden Evenementen

De meet & greet van een Hollands vestingstadje met een Koreaanse verrassing

Dat kan op 7 oktober 2023. Een niet te missen experience. Met historica Jo Blom stappen we in een historische rollercoaster die ons meeneemt langs de dreigende Spanjaarden in 1572 en 1573, een te bescheiden Gorkummer met een ongekend Journael van wereldomvattende betekenis en het Rampjaar van 1672 en 1673. En passant is er een confrontatie met de Watergeuzen en het gruwelijke lot van de “Martelaren van Gorkum”. Wie wil dat nu niet meemaken in één dag?

Zie met eigen ogen hoe Generaal Water de oplossing biedt voor de defensie van Holland. Spanjaarden en ook de Fransen slaan erdoor op de vlucht. De inwoners hadden geluk, want de legendarische Paulus Wirtz, commandant van de Zuidelijke Waterlinie, wist de Fransen buiten de poorten te houden. Deze spanning en sensatie wordt een stuk levende geschiedenis in de verhalenlijn tijdens de rondwandeling en bezoek aan musea.

Intussen, midden 17de eeuw, is de avontuurlijke Gorkummer Hendrick Hamel in de Oost beland. Vanuit Batavia vaart hij mee voor de V.O.C. naar Japan. Onderweg tijdens een verschrikkelijke storm lijden alle opvarenden schipbreuk op de Koreaanse kust. Dat is pech want eenmaal aan wal mogen ze van de Koreanen nooit meer terug. Wat dat betekende voor deze ongelukkigen is te zien in het minst bekende maar opmerkelijkste museum van Nederland. Koreanen reizen er speciaal voor naar dit stadje.


Programma (op hoofdlijnen)

We verzamelen bij NS-station Gorinchem. Hiervandaan wandelen we onder leiding van Jo Blom naar de Grote Markt, waarbij ze op verschillende locaties iets zal vertellen over de geschiedenis van Gorinchem.

We houden even halt bij restaurant De Hoofdwacht voor een koffiepauze.

We pakken de rondwandeling weer op en bezoeken onder meer het museum/stadhuis, het Hugo de Grootpoortje, we lopen langs Grote Kerk en het historische pand Dit is in Bethlehem.

Na de lunch bezoeken we onder meer het Hendrick Hamelmuseum en sluiten we de rondwandeling af met een drankje op de Grote Markt.


Bijzonderheden

Prijs: € 59,-

Inclusief: gids, koffie/thee, lunch, drankje

Exclusief: toegang tot musea (gratis met Museumkaart)

Datum:  zaterdag 7 oktober 2023

Tijd: ca. 10:00 tot 17:00 uur

 

Share This Story, Choose Your Platform!

Ga naar de bovenkant