Koude Oorlog in Nederland
De IJssellinie
Tijdens de jaren van de Koude oorlog waren er in Nederland, net zoals in andere delen van Europa, officiële gedragslijnen waarbij er rekening gehouden moest worden met een vijand uit het oosten. De Nederlandse regering had niet voldoende geld om permanent grote hoeveelheden militairen aan de oostgrens te legeren. Daarom greep de Nederlandse overheid terug op een oud recept: een waterlinie. De Hollandse Waterlinie voldeed echter niet meer dus werd er aan de IJssel een nieuwe linie gebouwd. Tussen Arnhem en Zwolle verrees de IJssellinie.
Rondom Olst, gelegen aan de oostoever van de IJssel zijn nog diverse werken van deze linie terug te vinden. Een commandobunker, hospitaalbunker, luchtverdedigingswerken en mogelijkheden om het omliggende land te inunderen zijn allemaal op korte afstand van elkaar te vinden.
Programma:
We beginnen ’s morgens met een lezing door Benjamin Manton over de periode waarin de stelling werd aangelegd. Aan de hand van foto’s en historisch filmmateriaal gaat hij in op unieke aspecten van de Nederlandse bijdrage aan de bondgenootschappelijke verdediging van West-Europa ten tijde van de Koude Oorlog (1950-1968). Ook de Cubacrisis zal hij in deze lezing behandelen.
Na de lunch gaan we het veld in en bezoeken we de voormalige commandobunker, hospitaalbunker, gevechtsbunkers, luchtafweerstellingen en het inlaatwerk om de IJsselvallei te inunderen.
We sluiten het programma rond 16:30 uur af met een drankje.
Informatie:
Datum: vrijdag 21 april 2022 van 10:30 – 17:00 uur
Prijs: € 59,- p.p.
Inclusief: Lezing, koffie/thee, lunch, rondleidingen en toegangen
Aanmelden: