Laden Evenementen

Huis en collectie Van Gijn

Het is aan bankier Simon van Gijn (1836-1922) te danken dat Dordrecht nu huismuseum heeft met zo een bijzondere collectie. Het geld dat Van Gijn verdient, steekt hij in zijn ‘tweede grote liefde’, het verzamelen van  historieprenten, wapens en scheepsmodellen en in zijn prentencollectie, de Atlas Van Gijn.

Huis Van Gijn is een museum, gevestigd in twee monumentale panden aan de Nieuwe Haven te Dordrecht, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het hoofdgebouw is de voormalige woning van de naamgever, Simon van Gijn. Het museum is zo opgezet dat het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan en de bezoeker kan zien hoe het leven er honderd jaar en langer geleden uitzag.

Simon van Gijn (1836-1922) was van beroep bankier, maar bovenal verzamelaar. Hij had een brede belangstelling en kocht veel verschillende objecten die hem interesseerden: zilver, keramiek, prenten, maar ook meubels en speelgoed. Alles wat hij verzamelde kreeg een plaatsje in zijn huis. Zo creëerde hij tijdens zijn leven al een ‘museum aan huis’, waar hij regelmatig bezoekers ontving. Hij is geboren in 1836 te Vlaardingen en stierf in 1922 te Dordrecht.

Na een inleidende lezing over het leven en werk van Simon van Gijn, krijgen we een rondleiding door het museumhuis en krijgen we alles te horen over de collectie.

Bijzonderheden

Prijs: € 35,- p.p.

Datum: vrijdag 8 december 2023

Tijd: ca. 13.00-16.30 uur

Inclusief: gids, lezing, koffie/thee

Exclusief: entree tot Museum Huis van Gijn € 13,- (gratis met Museumkaart)

N.B. U reist op eigen gelegenheid naar Museum Huis van Gijn. Aan deze dagtocht is geen busreis verbonden.

 

Aanmelden

 

Share This Story, Choose Your Platform!

Titel

Ga naar de bovenkant