De geschiedenis van de Ridderlijke Duitsche Orde Balije van Utrecht (RDO) gaat meer dan acht eeuwen terug. De Orde is in 1190 ontstaan tijdens de Derde Kruistocht. De pelgrims en zieken kregen bescherming van ridders, die ook een tweede taak op zich namen: de strijd om het Heilige Land. Ridders en priesters vormden samen een geestelijke ridderorde: de Orde van het Hospitaal van St Marie der Duitsers in Jeruzalem, kortweg Duitsche Orde.
In Europa werd het werk van de Orde enthousiast ontvangen en werden uitgebreide schenkingen gedaan. In 1231 schonken ridder Sweder van Dingende en zijn vrouw Beatrix aan de Orde een stuk land, net buiten de stadsmuren van Utrecht, om daar een eigen huis te stichten van waaruit ridder- en priesterbroeders hun werk konden doen.
De Balije van Utrecht bereikte rond 1400 haar grootste omvang. Na de verwoesting van het oorspronkelijke Duitsche Huis door de graaf van Holland bij het beleg van de stad in 1345 verhuisde de landcommanderij naar de Springweg binnen de muren van de stad.
Ook al heeft de orde de nodige gedaantewisselingen doorstaan vanwege de Reformatie en de Franse Tijd bestaat de orde tot op deze dag. De Orde richt zich vooral op de geestelijke vorming van de eigen leden en ontwikkelde zich tot een charitatief vermogensfonds.
De gids voor deze dag is onderzoeker Dr. Renger de Bruin, verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Van zijn hand verschenen verschillende publicaties over de Duitse Orde.
Programma
Rond 10:00 uur wordt u ontvangen bij Hotel Karel V met koffie/thee. Het gebouw van het huidige hotel Karel V maakte onderdeel uit van het complex van de Balije. Na de koffie bezoeken we de gebouwen rond de binnenplaats die nog wel deel uitmaken van de Duitse orde.
Na de lunch maken we een wandeling door dit deel van Utrecht waar meer gebouwen te zijn die verbonden zijn aan deze geschiedenis. Ook de Johannieterorde was in Utrecht te vinden zoals in het complex van het Catharijneconvent.
Informatie:
Datum: Zaterdag 21 mei 2022
Prijs: € 59,- p.p.
Inclusief: Koffie/thee, lunch, toegangen en gidsen
Aanmelden: