Laden Evenementen

De Gelderse stad ‘s-Heerenberg ligt pal aan de Duitse grens. We bezoeken hier Kasteel Huis Bergh, waar de heren van den Bergh zetelden. Het Land van den Bergh was vóór 1486 een bannerij en vanaf 1486 graafschap Bergh. Huis Bergh is de grootste waterburcht in Nederland. De bouwgeschiedenis van het kasteel gaat terug tot het jaar 1250, latere delen van het huis dateren uit de 14e, 15e en 17e eeuw.

In het kasteel zijn tal van schilderijen van oude Italiaanse meesters te bezichtigen. Huis Bergh werd de vaste verblijfplaats van de familie Van Heek, die er een prachtige kunstverzameling onderbracht. Hieronder bevindt zich de collectie F.W. Mengelberg die hij in 1919 had verworven en vele vroeg-Italiaanse werken. Een zeer bijzonder werk is een paneel van aartsengel Gabriël uit het wereldberoemde altaarstuk de Maestà van Duccio. Ook bevat de collectie enkele werken uit de school van Jheronimus Bosch, waaronder een Bruiloft van Kana. Huis Bergh herbergt ook een uitzonderlijke collectie middeleeuwse handschriften.

Historicus Johan Visser (1997) neemt ons tijdens deze dagtocht mee voor een rondleiding door het huis. Johan Visser studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden en is sindsdien als promovendus verbonden aan het Instituut voor Geschiedenis aldaar. Hij is tevens bestuurslid van De Werkgroep Zeventiende Eeuw. Hij heeft veel onderzoek gedaan in Huis Bergh en daarover gepubliceerd.

Na de lunch bezoeken we het Stadsmuseum van ‘s-Heerenberg. Dit museum is gevestigd in het voorname Van Esserenhuis aan de Marktstraat 3 in ‘s-Heerenberg. Aan de hand van een gedetailleerde interactieve maquette laat het museum de stad zien, zoals die er rond 1550 uit moet hebben gezien.

 

Programma

We verzamelen op station Arnhem Centraal. Per touringcar gaan we naar ‘s Heerenberg. Historicus Johan Visser geeft in de bus een introductie over de geschiedenis van Huis Bergh.

In ‘s-Heerenberg worden we ontvangen met koffie en krijgen we een rondleiding door Huis Bergh.

Na de lunch bezoeken we Stadsmuseum Bergh, waar we ook weer zullen worden rondgeleid.

Na een afsluitende borrel stappen we weer in de bus voor de terugreis naar station Arnhem.

Bijzonderheden

Prijs: € 59,-

Inbegrepen: vervoer van/naar Arnhem per touringcar, gids, koffie/thee en lunch

Niet inbegrepen: toegang Huis Bergh en Stadsmuseum Bergh (gratis met Museumkaart)

Datum:  zaterdag 26 augustus 2023

Startpunt: Station Arnhem Centraal

Tijd: exacte tijden worden nog bekendgemaakt

N.B. Deze dagtocht is volgeboekt. U kunt zich nog wel aanmelden. U wordt dan aan de wachtlijst toegevoegd. 

 

Share This Story, Choose Your Platform!

Titel

Ga naar de bovenkant