Laden Evenementen

Dagtocht vanuit Alkmaar naar Texel over WO2 met Marc van Alphen

Waar in het grootste deel van Nederland de Tweede Wereldoorlog op 5 mei ten einde kwam ging de strijd op Texel nog twee weken door. Dat kwam door een Georgisch bataljon dat op 6 april in opstand was gekomen tegen de Duitse Wehrmacht. De komst van de Canadezen op 20 mei 1945 maakte een einde aan de gevechten.

Over deze strijd organiseren we een dagtocht met historicus Marc van Alphen. Extra brengen we ook een bezoek aan Museum Kaap Skil dat laat zien hoe vroeger schepen op de rede van Texel lagen te wachten en bevoorraad werden voordat ze aan een zeereis begonnen.

Marc van Alphen

Marc van Alphen was hij werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie te Den Haag. Hij heeft tientallen maritiem-historische publicaties op zijn naam staan en promoveerde in 2014 te Leiden op een onderzoek naar de administratie en logistiek aan boord van Nederlandse admiraliteitsschepen. Daarnaast was hij docent Zeegeschiedenis op het Koninklijk Instituut voor de Marine te Den Helder. Voor Historizon begeleidde hij eerder dagtochten naar Kornwerderzand en Walcheren.

Programma

Het programma start om 09:30 uur bij het NS station Alkmaar. Hiervandaan vertrekken we per touringcar naar Texel. Onderweg zal Marc van Alphen de achtergronden alvast uit de doeken doen. Vanuit Den Helder maken we de oversteek naar Texel.

Op Texel bekijken we het terrein van het bunkercomplex Texla bij Den Burg. Vervolgens rijden we naar het vliegveld Texel. Hier brengen we een bezoek aan het Luchtvaart- en oorlogsmuseum Texel (LOMT), waar veel informatie over en voorwerpen van de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog te vinden zijn. Uiteraard bezoeken we ook de Georgische Erebegraafplaats Loladze. Hier liggen de militairen van het 822e Georgische bataljon begraven.

We sluiten het bezoek aan Texel af met een rondgang door Museum Kaap Skil. Hier wordt de maritieme geschiedenis van de zeventiende en achttiende eeuw op Texel getoond. Blikvangers zijn de maquette van de Rede van Texel en de beroemde jurk uit het Palmhoutwrak.

Na dit bezoek brengt de bus ons terug naar Alkmaar, waar we rond 20.00 uur weer zullen arriveren.

In de reissom zijn gids, vervoer, toegang tot LOMT, koffie/thee, lunchpakket en een snack inbegrepen. Niet inbegrepen is de toegang tot Kaap Skil. Dit is gratis met Museumkaart en de Vriendenloterij VIP-kaart.

Informatie:

Datum: zaterdag 11 mei 2024

Gids: Marc van Alphen

Vertrek: 09:30 uur, Alkmaar NS station

Terug: ca. 20:00 uur, Alkmaar NS station

Prijs: € 99,- p.p.

Inbegrepen: koffie/thee, lunch, avondeten, gidsen, vervoer en toegang LOMT

Exclusief: toegang Kaap Skil á € 11,50 (gratis met Museumkaart en Vriendenloterij VIP-kaart)


Aanmelden:

Share This Story, Choose Your Platform!

Titel

Ga naar de bovenkant