Laden Evenementen

Schellingwoude, zeker even oud als Amsterdam, heeft een boeiende historie. Het dorp ligt nu als een oase van rust ingeklemd door hoogbouw en verkeerswegen. En die verstedelijking rondom is nog niet teneinde, gezien de Amsterdamse plannen voor de Sluisbuurt op Zeeburg.

Tijdens de Opstand begint de Slag op de Zuiderzee vlak voor de kust van Schellingwoude.  Waterland heeft het zwaar te verduren van zowel Spanjaarden als Geuzen. Zo wordt voor een gegijzelde boer een losprijs van nu 18.500 euro geëist, te betalen op het eiland Texel.

Het dorp heeft in de 17e eeuw generaties lang gestreden voor gezamenlijk dijkonderhoud, zoals we dat nu nog kennen. Uit de door het Hof van Holland opgelegde samenwerking is de Unie van Waterland ontstaan. Na de watersnood van 1916 verdwijnen de Zuiderzee-vissers door de aanleg van de Afsluitdijk.

Veel mensen kennen het dorp van de Oranjesluizen en de Schellingwouderbrug. Of misschien van een boottochtje naar Pampus of het Vuurtoreneiland. Onbekender is dat Schellingwoude beroemde vliegers zoals Lindbergh en Baldo heeft ontvangen. Generaal Christiansen, de Duitse bevelhebber tijdens WOII, is er geland met de DO-X waarvoor heel Amsterdam uitliep. Het verzet heeft tegen het einde van de oorlog voorkomen dat Waterland opnieuw zou onderlopen door de ondermijnde dijk te saboteren. Ook heeft Schellingwoude op 7 mei 1945 zijn eigen schietincident tussen de BS en de bezetting van het vliegkamp.

De wandeling begint op Zeeburg, voert ons over de brug, met Pampus in het verschiet, naar de volkstuincomplexen buiten de ring A10. In het dorp wordt geluncht waarna de  Zuiderzeesluizen en de woningen van het personeel worden bekeken, uiteraard verlucht met boeiende verhalen. Via de monumentale Waterlandse Zeedijk en de ‘kostelijke’ huisjes wandelen we naar de Schellingwouder Breek. Deze doorbraak uit 1570 is nu een aantrekkelijk stadspark, dat door omwonenden wordt omarmd. Op het vernieuwde Waterlandplein wordt de wandeldag afgesloten.

Prijs: € 59,- (inclusief: gidsen, koffie/thee, lunch en sommige toegangen)
Datum: Zaterdag 17 juni 2023

Share This Story, Choose Your Platform!

Ga naar de bovenkant