Laden Evenementen

Die Überraschung – Oost-Duitse kunstenaars vóór en na ‘die Wende’

N.B. deze dagtocht is volgeboekt. U kunt zich nog wel aanmelden, u wordt dan op de wachtlijst geplaatst.

Wie denkt dat er in de DDR uitsluitend sociaal-realistische kunst werd gemaakt, zal op de tentoonstelling ‘Die Überraschung’ -Oost-Duitse kunstenaars vóór en na ‘die Wende’- verrast worden. De tentoonstelling Die Überraschung wil aandacht geven aan in de DDR opgeleide kunstenaars, die hun werk aanvankelijk binnen de – vaak schrijnende – beperkingen van het politieke systeem maakten. Sommige kunstenaars verlieten de DDR al voor de val van de Berlijnse Muur.

Het betreft kunst uit de voormalige DDR, dus van vóór 1990 en ook uit de tijd van na de ‘Wende’. Het is een zeer hoogwaardige en veelzijdige collectie Oost-Duitse kunst. Veelzijdig, binnen -en soms ook beslist buiten- de marges van wat toen politiek was toegestaan.

In 1991 werden de beide Duitslanden herenigd en werd de DDR ‘Ein Land das es nicht mehr gibt’. Oost-Duitse kunstenaars moesten zich opnieuw verstaan met hun verleden, of zij nu naar het Westen gingen of in het Oosten bleven. Hun werk van na 1991 getuigt vaak van hun omgang met dat verleden; met herwonnen vrijheden en verloren illusies.

Met Anja Fricke brengen we op vrijdag 14 juli een bezoek aan museum No Hero in Delden. Ze neemt ons mee langs de kunstwerken en plaatst ze in het politieke en historische kader van de DDR en de val van de Muur.

Podcast

Wie alvast een klein voorproefje wil van de expositie Die Überraschung, kan de onderstaande podcast van het Museum No Hero beluisteren.

 

Bijzonderheden

N.B. deze dagtocht is volgeboekt. U kunt zich nog wel aanmelden, u wordt dan op de wachtlijst geplaatst.

Datum: 14 juli 2023

Prijs: € 35,- p.p.

Inclusief: toegang museum No Hero, koffie/thee, lezing en gids

Tijd: ca. 13.30-16.30 uur

Aan deze dagtocht is geen busreis verbonden. U reist op eigen gelegenheid van en naar Museum No Hero. Het museum bevindt zich op enkele minuten loopafstand van station Delden.

 

Share This Story, Choose Your Platform!

Titel

Ga naar de bovenkant