‘De vergeten soldaten van de Eerste Wereldoorlog. India en China op het westelijke front’
Dat tijdens de Eerste Wereldoorlog liefst 140.000 Chinezen en evenveel Indiërs op het westelijk front dienden is grotendeels vergeten. Waarom belandden ze daar? Hoe beleefden ze de loopgraven? Welke invloed had hun verblijf op henzelf en op de samenlevingen waar ze, in het beste geval, naar terugkeerden? In De vergeten soldaten van de Eerste Wereldoorlog pluist Dominiek Dendooven het uit. Maar hij staat ook stil bij de blik van de Europeanen: ‘Vandaag zag ik de eerste Chinezen, met hun blauwe, linnen kostuums. Verschillende zagen eruit als onnozelaars of halve zotten. Hun gezichten hebben iets vrouwelijks: ze hebben nauwelijks baarden.’ Een vergeten geschiedenis van zij die honderd jaar in het donker bleven en niet gezien werden.
Dr Dominiek Dendooven woont en werk in Ieper. Hij is sinds 1997 verbonden aan het In Flanders Fields Museum, momenteel als wetenschappelijk medewerker en curator.
Daarnaast is hij gastdocent aan de Universiteit Leuven – Campus Kortrijk : Geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog.Onderzoeksfocus: de aanwezigheid van niet-Europese troepen aan het westelijk front tijdens de Eerste Wereldoorlog: oorlogservaringen, gevolgen en interactie met de lokale bevolking. Sinds 2008 resulterend in een aantal wetenschappelijke artikelen, boeken en tentoonstellingen.
Laatste boek : De vergeten soldaten van de Eerste Wereldoorlog. (Antwerpen: Epo, 2019) Engelse uitgave Asia in Flanders Fields. Indians and Chinese on the Western Front, 1914-1920 komt uit bij Pen & Sword in november 2021