Laden Evenementen

De Volewijck en meer, het Noord van Amsterdam

Op oude kaarten van Amsterdam wordt Noord bijna systematisch vergeten. Toch heeft de stad veel met die ‘Overkant van het IJ’ van doen gehad. In 1556 koopt Amsterdam het veer naar Buiksloot, waar voedsel voor de stad vanuit Noord-Holland wordt aangevoerd. Benoorden het IJ heeft men zowel last als gemak heeft gehad van de stad. In 1921 annexeert Amsterdam zes dorpen in Waterland en dan wordt Noord, volgens de bewoners, het ‘putje van de stad’. Nu is het een echte ‘hotspot.

We maken een wandeling over de landtong De Volewijck met bijzondere locaties waarover volop verhalen te vertellen zijn, te beginnen met het Galgenveld en de Willemsluizen in het Noord-Hollands Kanaal. De aandacht zal vooral uitgaan naar de periode na 1900, met centraal daarin de jaren 40-45.

Na de ELTA-luchtvaarttentoonstelling van 1919 vestigt Fokker zich in Noord. In WO II, bij de voorbereidingen voor D-day, willen de geallieerden in juli 1943 de fabriek uitschakelen. De drie bombardementen veroorzaken meer dan 200 doden onder de burgerbevolking. De sporen komen we overal in de Van der Pekbuurt tegen, lopend langs het kunstwerk uit 2018 met de namen van de slachtoffers. De verhalen van nabestaanden komen nu los en die geven inkijkjes in deze buurt, dankzij Wibaut en Keppler een vroeg voorbeeld van volkshuisvesting volgens de tuindorp-gedachte. Ook in Disteldorp, met de zogenaamde noodwoningen, is dat te zien.

De naamgever Jan Ernst van der Pek en zijn vrouw Louise Went hebben, mede door hun ervaring met sociale woningbouw in de Jordaan, van deze wijk pal bij het CS iets prachtigs gemaakt.

Aan de noordzijde van het CS van Amsterdam neemt u de Tolhuispont naar de Buiksloterweg, waar de wandeling begint en eindigt.

Historizon in samenwerking met het HCAN: Jeannet van der Stelt en Henk Wilkens

Informatie:

Datum: zaterdag 6 mei 2023
13.30 uur tot ongeveer 16.00 uur
Start: Café Restaurant De Pont aan de Noordzijde tegenover het CS Amsterdam
Prijs: € 35,- p.p.
Gidsen: Jeannet van der Stelt en Henk Wilkens
Inclusief: Koffie/thee, gidsen, toegangen en hand-out in kleur


N.B. Deze dagtocht is volgeboekt. Aanmelden is wel mogelijk. U wordt dan op de wachtlijst geplaatst.

Aanmelden:

Share This Story, Choose Your Platform!

Ga naar de bovenkant