Laden Evenementen

Lezingencyclus: Dwalen door Egyptische Musea

Dankzij de corona krijgt u de kans op reis te gaan langs de Egyptische collecties van musea in New York, Londen, Berlijn, Leiden en Cairo. Virtueel, vanachter uw eigen keukentafel.

In zes lezingen neemt Huub Pragt u mee naar de collecties van verschillende musea. Doormiddel van moderne technieken krijgt u de indruk daadwerkelijk rond te lopen langs kunstschatten en zal Huub een aantal stukken uit de collectie toe lichten. Deze lezingencyclus is thematisch ingedeeld. Daarbij staan steeds een paar objecten uit musea centraal.

Al deze musea in het echt bezoeken zou uiteraard een kostbare aangelegenheid zijn en in de huidige tijd praktisch onmogelijk. Dat bracht ons op dit idee om het virtueel te doen.

Lezingen

1. Dinsdag 17 november 2020
Gizeh en Sakkara in Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Bekijk de voorbereiding van lezing 1.


2. Dinsdag 15 december 2020
Het British Museum in Londen en de Steen van Rosetta.


3. Dinsdag 12 januari 2021
Koningin Hatsjepsoet in Metropolitan Museum New York


4. Dinsdag 9 februari 2021
De buste van Nefertiti in het Neues Museum, Berlijn
De Amarnaperiode is een boeiend en met veel interessante vraagstukken omringd tijdperk uit de Egyptische geschiedenis. Het is de tijd waarin farao Achnaton en zijn beeldschone echtgenote Nefertiti vanuit hun hoofdstad Achetaton, de Horizon van Aton, godsdienstige en culturele hervormingen doorvoerden. Het is in het atelier van de beeldhouwer Thoetmoses van deze stad, het huidige Tell el-Amarna, dat de Duitse egyptoloog Ludwig Borchardt op 6 december 1912 de beroemde portretkop van koning Nefertiti aantrof. Het beeld werd spoedig naar Berlijn overgebracht. Sindsdien bevindt het zich in de verzameling van het Ägyptisches Museum und Papyrussammlung dat sinds 2007 is gehuisvest in het Neues Museum in Berlijn. In de stad Tell el-Amarna zijn ook prachtige wandschilderingen in het koninklijk paleis en hymnen aan de zonneschijf Aton op de wanden in de graven voor de welgestelden achtergelaten. In deze virtuele rondwandeling laat egyptoloog Huub Pragt u kennismaken met de reliëfkunst en schitterende beeldhouwwerken uit deze bijzondere tijdsperiode. Een groot aantal van deze topstukken bevindt zich tegenwoordig in het Neues Museum te Berlijn.


5. Dinsdag 16 maart 2021
De kunstschatten van Toetanchamon in het Grand Egyptian Museum, Caïro en het Dal der Koningen, Loeksor
Het heeft lang op zich laten wachten, maar dit jaar 2021 staat het dan toch echt te gebeuren, de opening van het Grand Egyptian Museum (GEM) in Caïro. Door toedoen van de huidige mondiale crisis is de opening naar een nog niet nader genoemde datum in het najaar verschoven. De bouw en inrichting van het grootste archeologische museum ter wereld heeft vele jaren vertraging opgelopen door de politieke ontwikkelingen in Egypte. Het officiële startsein voor de bouw naar het ontwerp van de Ierse architecten bureau Heneghan Peng is reeds in 2002 gegeven. De bouwwerkzaamheden zijn inmiddels voltooid. De grote uitdaging ligt op dit moment nog in het overhevelen van de omvangrijke collectie van het Egyptisch Museum aan het Tahrirplein in het centrum van Caïro naar het tien kilometer verder en vlakbij de piramides van Gizeh gelegen nieuwe GEM. Het museumterrein bevindt zich drie kilometer ten noorden van de piramiden van Gizeh en neemt in totaal een oppervlakte van 50 hectare in. We zullen de omgeving gaan bekijken. De façade van het museum bestaat uit lichtdoorlatend albast. In het centrale deel bevinden zich de tentoonstellingszalen. Een groot deel hiervan is ingericht met de topstukken uit de grafinventaris van Toetanchamon. We verplaatsen ons vervolgens naar Loeksor voor een uitgebreid bezoek aan KV62, het graf van Toetanchamon in het Dal der Koningen.


6. Dinsdag 20 april 2021
Struinen door Egyptische tempels
Egypte staat bekend om zijn vele indrukwekkende en vaak nog complete tempels. Zowel de bouwstijl van de tempels als de goden die erin werden vereerd worden in deze virtuele rondwandeling uitgebreid behandeld. Uit de opbouw van de tempel valt op te maken dat allerlei facetten de tempel markeren als een verbeelding van de kosmos. De uit twee torens bestaande pyloon vormt de toegang tot het heiligdom. Het is een gestileerde weergave van de horizon waar de zonnegod Ra uit voortkomt en wordt geboren of juist ondergaat en sterft. Het voorste gedeelte van de tempel is open en laat veel zonlicht toe. Hoe meer men naar achter in de tempel gaat, des te duisterder de ruimtes worden. Dit is een verwijzing naar de wisselwerking tussen dag en nacht en leven en dood. Zoals vanuit de nacht de dag ontstaat, zo ontstaat het leven uit de dood. De tempel vormt zo bij uitstek de heilige plaats waar zich iedere dag de schepping vernieuwt door middel van de erediensten. Het is de plaats waar orde wordt hersteld ten opzichte van de chaos en waar zowel goed als kwaad wordt vertegenwoordigd. Tijdens de virtuele rondwandeling zullen de tempel van Karnak en de Loeksortempel worden bezocht. Ook de ‘tempels voor miljoenen jaren’, de dodentempels van de farao’s uit het Nieuwe Rijk worden belicht. In dat kader bezoeken we de tempel van Hatsjepsoet te Deir el-Bahri, de tempel van Sethy I te Qoerna en de tempel van Ramses III te Medinet Haboe. Ook wordt ruim aandacht geschonken aan de tempels uit de Ptolemaeën Tijd zoals die van de koegodin Hathor te Dendera, de valkgod Horus te Edfoe en van de moedergodin Isis op het Eiland Philae.


 

De serie lezingen worden gegeven op dinsdagmiddagen van 14.00 uur tot 15.40 uur en zijn altijd later terug te kijken.

De complete cursus kost € 75,-

Aanmelden:








Totaal




Share This Story, Choose Your Platform!

Ga naar de bovenkant