Laden Evenementen

Drie DEFA-films uit de jaren 80 die scheuren in het socialisme laten zien

Films in socialistische en communistische landen is het medium om de ideale wereld te propageren aan de bevolking. Je ziet aan de 40 jaar bestaan van de DDR dat de propaganda in films dan ook veranderde van een zuiver ‘wit’ doek naar een doek met ‘scheuren’ in de socialistische wereld. De jaren 80 staan dan ook in schril contrast met bijvoorbeeld de jaren 50. In de jaren 50 was het vooral zwartmakerij naar het Westen met zijn kapitalisme en fascisme en was het toen de opbouwfase van een nieuwe staat. Dat kon ook omdat er toen generaties de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog achter zich wilden laten. Zij waren er uiteraard zeer gevoelig voor iets goeds te doen. Maar de generaties in de jaren 80 in de DDR weten van de verschrikkingen van toen helemaal niets meer van en ontstonden er vele subculturen in de DDR. De opkomst van Punks is hier een goed voorbeeld van. Kortom de DDR-regering moest met een bijpassende smaak komen om de nieuwe generaties niet helemaal te verliezen. Er mochten ‘scheuren’ over het perfecte socialisme in films te zien zijn.

Vrijdag 15 juli 14.00-17.00 uur Solo Sunny

Solo Sunny gaat over een Jazz-zangeres die droomt van een doorbraak in de DDR. Deze film komt uit 1980 en heeft een Engelse ondertiteling.

Vrijdag 22 juli 14.00-17.00 Einer trage des anderen Last

Deze film laat zien hoe een VOPO, aanhanger van Stalin, en een Vikar, aanhanger van God, met elkaar in gesprek gaan. Hij komt uit 1987 en is alleen Duits gesproken zonder ondertitel.

Vrijdag 29 juli 14.00-17.00 Die Architekten

Hierin wordt duidelijk dat de planeconomie niet zo uitpakte als gedacht. De film komt uit 1990 en is alleen Duits gesproken zonder ondertitel.

Informatie:
Prijs per programma is € 25,- of € 65,- voor de complete serie.
Inbegrepen is: locatie, koffie/thee, toelichting van Anja Fricke en filmvertoning
Locatie: Goed bereikbare locatie in Utrecht.

Aanmelden:

Deelname alle drie filmmiddagen
€ 65,00
Deelname 15 juli, Solo Sunny
€ 25,00
Deelname 22 juli, Einer trage des anderen Last
€ 25,00
Deelname 29 juli, Die Architekten
€ 25,00
Totaal
Ga naar de bovenkant