Alle informatie over de webinars vindt u hier: Historizon Webinars


 

Laden Evenementen

Deze winter organiseert Historizon in samenwerking met Het Zuid-Afrikahuis, de Hortus Amsterdam en het Van Riebeeckhuis een online cursus over Zuid-Afrika.

In deze cursus leert u belangrijke momenten uit de Zuid-Afrikaanse geschiedenis en ook de relatie met Nederland komt uitgebreid aan bod. Als Zuid-Afrika nog op uw lijst stond van landen die u wilt bezoeken is deze cursus een prachtige basis om het land beter te leren kennen. Ook voor iedereen die meer te weten wil komen over dit land is dit een aanrader.

Deze verrassende cursus is opgebouwd uit een zestal lessen door toonaangevende historici afgewisseld met lessen vanuit musea die de relatie tonen met Nederland.

Juist gemaakt voor deze coronatijd waarin het niet mogelijk is om daadwerkelijk naar Zuid-Afrika af te reizen kunt u op deze wijze vanuit huis toch in gedachte op reis.

Opbouw cursus

Lezing 1, donderdag 3 december 2020
Wat trof Jan van Riebeeck aan en vestiging Kaap de Goede Hoop.
Vanuit het Jan van Riebeeckhuis in Culemborg

Jan van Riebeeck werd op 21 april 1619 geboren als zoon van de Culemborgse chirurgijn Anthony Jansz. van Riebeeck en zijn vrouw Elisabeth Goverts. In 1651 gaven de Heren XVII Van Riebeeck de opdracht om een fort te bouwen aan de Kaap. Betrekkingen aan te knopen met de oorspronkelijke bewoners, vers voedsel en water te verstrekken aan passerende compagniesschepen en om de nederzetting snel zelfvoorzienend te maken. Met deze taken in het hoofd ging Van Riebeeck met zijn familie en zijn manschappen aan boord en stichtte hij Kaap de Goede Hoop.

Lezing 2, donderdag 10 december 2020
Europese periode in de Kaapprovincie met de focus op ontdekkingsreiziger Robert Jacob Gordon door Luc Panhuysen

Robert Jacob Gordon is een in Doesburg geboren expeditie reiziger met Schotse ouders. Hij bracht Zuid-Afrika in de 18de eeuw in kaart en gaf het land daarmee een gezicht. Luc Panhuysen reisde met Hans Goedkoop in 2017 naar Zuid-Afrika voor de serie ‘Goede Hoop’. U kunt deze aflevering hier terugkijken: https://www.npostart.nl/goede-hoop/06-04-2017/VPWON_1259466

Lezing 3, donderdag 17 december 2020
Over de Flora in Zuid-Afrika en de relatie met de Hortus Botanicus in Amsterdam
Vanuit de Hortus Botanicus in Amsterdam.

De Hortus in Amsterdam en Zuid-Afrika zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, al sinds de eerste jaren van het bestaan van de botanische tuin. Binnen 10 jaar na de oprichting als hortus medicus, groeide de tuin al uit naar een echte botanische tuin. De oprichters Johan Huydecoper en Jan Commelin maakten daarbij gebruik van hun vele contacten met buitenplaats eigenaren met bijzondere plantencollecties in Nederland. Maar ook daarbuiten werd het netwerk aangeboord. Huydecoper vroeg Simon van der Stel, zijn neef en gouverneur van Kaap de Goede Hoop, om Zuid-Afrikaanse gewassen met de VOC naar Amsterdam te sturen. Dit bleef hij bijna 20 jaar lang doen.

Lezing 4, donderdag 14 januari 2021
Het moderne Zuid-Afrika met bijzondere aandacht voor de Apartheid voor Bas Kromhout.

Bas Kromhout is historicus en werkzaam bij het Historisch Nieuwsblad. Hij werkt momenteel aan een biografie over Hendrik Verwoerd. Beluister hier een interview met Bas Kromhout voor het programma OVT van de VPRO. https://www.vpro.nl/programmas/ovt/speel~RBX_VPRO_5011076~hendrik-verwoerd-zuid-afrika-11-15~.html

Lezing 5, donderdag 21 januari 2021
Het Zuid-Afrika na Mandela door het Zuid-Afrikahuis Amsterdam

Het Zuid-Afrikahuis is een internationaal kennisinstituut dat zich richt op taal, cultuur en geschiedenis van Zuid-Afrika. In het pand aan de Keizersgracht in Amsterdam bevindt zich de grootste verzameling aan Zuid-Afrikaanse (vak)literatuur in Europa.
https://www.zuidafrikahuis.nl/ 

Lezing 6, donderdag 28 januari 2021
Over de Zuid-Afrikaanse kunst, literatuur en talen vanuit het Zuid-Afrika huis in Amsterdam

Kosten en inbegrepen

Deelname aan deze cursus kost € 75,-. Het is ook mogelijk aparte lezingen bij te volgen deze kosten dan € 12,50 per lezing.

De live uitzending van elke lezing is op de genoemde donderdagen om 15:00 uur. De lezingen worden opgenomen en zijn ook op een later moment terug te kijken.

Voor degene die de complete cursus volgen is ook het volgende inbegrepen:
– Een literatuuroverzicht
– halverwege de cursus ontvangt u per post een fles Zuid-Afrikaanse wijn en het reisboekje van Historizon over Zuid-Afrika

Aanmelden:
Via onderstaand formulier kunt u zich voor deze cursus aanmelden en betalen via I-deal of creditcard. Voor vragen kunt u e-mailen naar: info@historizon.nl
Totaal