Laden Evenementen

Online lezing over de Belgische Revolutie en de Tiendaagse Veldtocht (1831)

De Belgische Revolutie die in 1830 uitbrak en leidde tot de afscheiding van België van Nederland, liet vooral Noord-Brabant niet onberoerd. Na de gebeurtenissen in Brussel in de late zomer van 1830 werd ook Noord-Brabant door Den Haag beschouwd ‘als in ‘s vijands land’ en vervolgens bezet. Had de Zuidelijke landsgrens sinds 1814 op honderden kilometers afstand gelegen, nu lag die letterlijk en figuurlijk op een steenworp afstand. Deurne werd een grensplaats met grenswachten. Venlo, Weert, Venray e.a. waren ‘Belgische’ steden.

In zijn lezing neemt Aad Engelfriet ons op 30 juni mee in het verhaal van de Belgische Revolutie en de Tiendaagse Veldtocht in 1831 en de invloed die dit had op de steden in Brabant. Deze lezing sluit aan bij de reis over de Tiendaagse Veldtocht die we met Aad Engelfriet maken, van 19 t/m 21 september 2023, door Nederland en België.

Aad Engelfriet, Rotterdammer (1950), woonachtig in Zuidoost-Brabant, maakte zijn 1e geschiedeniswerkstuk als kleuter, een tekening met als titel Brandend Hongarije (1956). Sindsdien is deze fascinatie voor geschiedenis nooit meer weggegaan. Aad is ook een fervent reiziger. Na een van zijn China reizen behaalde hij het IVOR reisleider certificaat.

Aanmelden:
Totaal
Share This Story, Choose Your Platform!

Titel

Ga naar de bovenkant