Laden Evenementen

Deze serie is al begonnen. U kunt zich nog steeds inschrijven. Dan ontvangt u zo snel mogelijk, maar in ieder geval op de eerstvolgende werkdag, een link om eerdere afleveringen terug te kijken. 

In zes online lezingen gaat architectuurhistoricus Marcel Teunissen in op de geschiedenis van de zogenaamde woonhotels. Deze appartementengebouwen waren in Nederland een typisch Haags fenomeen, maar vonden hun oorsprong in steden als als New York, Berlijn en Boedapest.

Rond 1900 was er een schaarste aan betaalbaar dienstpersoneel terwijl gegoede Hagenaars toch wel enig comfort wensten. De oplossing hiervoor waren de woonhotels: appartementen met allerlei voorzieningen. Dit nieuwe type luxe woongebouw werd geïntroduceerd in het Haagse Benoordenhout. Een woonhotel bood dermate veel voorzieningen dat in het appartement zelf het dienstpersoneel kon worden gemist. Zo beschikten veel van de woonhotels over een restaurant, een wijnkelder, een bibliotheek, een biljartkamer, vuilstortkokers en een eigen taxiservice.

De verschillende gebruiksdoeleinden stelden allerlei bijzondere eisen aan de architectuur van de gebouwen. Marcel Teunissen neemt ons uitgebreid mee in de geschiedenis van de woonhotels en hun architectonische betekenis. Hij behandelt onder meer bekende Haagse gebouwen als Nirwana en Boschzicht, die er nog steeds zijn, maar ook verdwenen objecten komen aan bod.

Programma

Data: donderdag 2, 9, 16, 23, 30 maart, 6 april 2023
Tijd: 19.30-21:00 uur
Prijs: deze cursus van 6 lezingen kost € 75,–

Informatie:

6 x online lezingen van ongeveer 1,5 uur met aansluitend beantwoording van vragen die tijdens de lezing zijn gesteld in een daarvoor bestemd chatvenster.

Dit kunt u volgen via uw computer, tablet of smartphone. U hoeft hiervoor geen programma te downloaden. Via de e-mail ontvangt u een persoonlijke link waarmee u de lezing kunt volgen. Elke lezing wordt ook opgenomen en is na afloop terug te kijken. Dus als u een avond niet kunt is het altijd mogelijk de lezing later terug te kijken.

Aanmelden:

Deze serie is al begonnen. U kunt zich nog steeds inschrijven. Dan ontvangt u zo snel mogelijk, maar in ieder geval op de eerstvolgende werkdag, een link om eerdere afleveringen terug te kijken. 

U kunt zich aanmelden via onderstaand aanmeldformulier.
Totaal
Share This Story, Choose Your Platform!

Titel

Ga naar de bovenkant