Laden Evenementen
Een online presentatie over het leven van Marten Toonder in Ierland en hoe dat hem inspireerde voor de Bommelstrips.

De Nederlandse schrijver en tekenaar Marten Toonder (1912-2005) woonde van 1965 tot 2001 in Ierland. Hij had een grote liefde voor het Ierse landschap en de natuur, en voelde zich aangetrokken tot de Keltische mythologie en mystiek. Toen hij in 1951 voor het eerst dit land bezocht, voelde hij zich er meteen thuis: hij herkende in het landschap het land dat hij altijd had getekend.

En inderdaad doet het sfeervolle landschap uit de Bommelstrip sterk aan Ierland denken. Vanwege de heuvels en de bergen, de knokige bomen en de verweerde stenen. Decennialang maakte Marten Toonder en zijn vrouw Phiny vele vakantietochten door het westen van het land.

Klaas Driebergen (neerlandicus) is een groot liefhebber en kenner van het werk van Marten Toonder. Hij heeft daar inmiddels meerdere boeken over gepubliceerd en geeft er regelmatig lezingen over (zie www.klaasdriebergen.nl). Hij weet veel over Toonders leven in en liefde voor Ierland en de rol die Ierland speelt in de Bommelstrip: het landschap, de natuur en de Keltische mythologie.

Share This Story, Choose Your Platform!

Ga naar de bovenkant