Laden Evenementen

Deze serie is in het voorjaar van 2023 uitgezonden. U kunt deze serie terugkijken. Na aanmelding en betaling ontvangt u zo snel mogelijk, in ieder geval de volgende werkdag, een link om alle lezingen terug te kijken. 

De koloniale geschiedenis van Nederland is actueler dan ooit. In 2022 werden de resultaten van een groot onderzoek naar Nederlands laatste grote koloniale oorlog in Indonesië (1945-1949) gepresenteerd. In 2023 is het 160 jaar geleden dat er een de slavernij in Suriname en de Antillen werd afgeschaft, een moment dat op 1 juli herdacht zal worden. Er wordt, zo lijkt het, meer dan ooit gedebatteerd over het koloniale verleden. Maar hoeveel weten we er eigenlijk vanaf?

In deze online serie worden verschillende kanten van deze periode belicht. In de eerste plaats hoe Nederland en andere Europese landen koloniale mogendheden werden, maar ook hoe er een einde kwam aan het kolonialisme en welke erfenissen deze lange periode achterliet.

Deze online cursus van zes lezingen in twee weken wordt gegeven door: Prof. dr. Gert Oostindie.

Oostindie was directeur van het KITLV van 2000-2021 en is emeritus hoogleraar Koloniale en postkoloniale geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij leidde vele onderzoeksprogramma’s en publiceerde zo’n veertig boeken over de Nederlandse (post)koloniale geschiedenis, waaronder recent Het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam (red., 2020), Antilliaans erfgoed (red., met Alex van Stipriaan, 2021), Over de grens. Nederlands extreem geweld in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, 1945-1949 (et al., 2022), Ongemak. Zes Caribische eilanden en Nederland (met Wouter Veenendaal, 2022) en Het koloniale en slavernijverleden van Hofstad Den Haag (red., met Esther Captain en Vaika Smeulders, 2022). Recent werd bekend dat hij het onderzoek gaat leiden naar de koloniale geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau.

Programma

Dinsdag 7 februari om 19:30 uur
Kolonisatie onder de Verenigde Oost-Indische Compagnie en in Nederlands-Indië

Woensdag 8 februari om 19:30 uur
Kolonisatie onder de West-Indische Compagnie en in de Antillen en Suriname

Donderdag 9 februari om 19:30 uur
De dekolonisatie van Nederlands-Indië

Dinsdag 14 februari om 19:30 uur
De dekolonisatie van de Cariben

Woensdag 15 februari om 19:30 uur
De erfenis: postkoloniale migraties

Donderdag 16 februari om 19:30 uur
De erfenis: hoe werkt het kolonialisme door?

Informatie:

6 x online lezingen van ca. 1 uur met aansluitend beantwoording van vragen die tijdens de lezing zijn gesteld in een daarvoor bestemd chatvenster.

Dit kunt u volgen via uw computer, tablet of smartphone. U hoeft hiervoor geen programma te downloaden. Via de e-mail ontvangt u een persoonlijke link waarmee u de lezing kunt volgen. Daarnaast ontvangt u een overzicht met relevante literatuur.

Deze cursus van 6 lezingen kost € 75,-. Na aanmelding en betaling (via Mollie) ontvangt u zo snel mogelijk, in ieder geval de volgende werkdag, een link om alle lezingen terug te krijgen. Ook ontvangt u van ons gratis het boek Rekenschap door Gert Oostindie (2023) toegestuurd.

Aanmelden:

U kunt zich aanmelden via onderstaand aanmeldformulier. Geef hierbij ook uw adres op zodat we u het boek ‘Rekenschap’ kunnen toezenden.Totaal
Share This Story, Choose Your Platform!

Titel

Ga naar de bovenkant