Laden Evenementen

Industrieel erfgoed in Amsterdam-Noord

We maken een wandeling over de landtong De Volewijck met bijzondere locaties, te beginnen met het Galgenveld en de Willemsluizen in het Noordhollandsch Kanaal. In die oksel ligt de Buiksloterham, ingepolderd rond 1850. Het accent ligt op de periode na 1900, de sociale woningbouw naast de zware bedrijvigheid in dat gebied. We eindigen in het badhuis van Vogeldorp voor de tentoonstelling Staal, Stenen Stemmen, Industrieel Noord vertelt.
Op oude kaarten van Amsterdam wordt Noord systematisch vergeten. Die ‘Overkant van het IJ’ en Amsterdam hebben een haat-liefde verhouding. In 1556 koopt Amsterdam het veer naar Buiksloot, waar voedsel voor de stad vanuit Noord-Holland wordt aangevoerd. Handel is de drijfveer achter zowel het Noordhollandsch Kanaal als het 50-jaar jongere Noordzeekanaal. In het lege Noord komt daarna een enorm industriegebied tot ontwikkeling. In 1921 annexeert Amsterdam zes dorpen in Waterland en dan wordt Noord, volgens de bewoners, het ‘afvalputje van de stad’. Nu is het een echte ‘hotspot.
Grote industriële tentoonstellingen in Noord, maar ook een zwemschool in het IJ. Fokkerfabrieken als geallieerd doelwit in WO II en ruim 200 burgerdoden. Asterdorp als woonschool en getto. De verhalen uit het gesegregeerde Noord zijn er volop en die geven inkijkjes in deze buurt. Volkshuisvesting volgens de tuindorp-gedachte en Noodwoningen in Disteldorp. Bezoek aan het Museum Amsterdam Noord in het badhuis van Vogeldorp voor de tentoonstelling Staal, Stenen Stemmen, industrieel Noord vertelt.
Aan de noordzijde van het CS van Amsterdam neemt u de Tolhuispont naar de Buiksloterweg, waar de wandeling begint en eindigt.
Historizon in samenwerking met het HCAN: Jeannet van der Stelt en Henk Wilkens

Informatie:
Datum:          Zaterdag 17 mei 2025
Tijd:               13.30-16.30 uur
Startpunt:     Buiksloterweg, Amsterdam-Noord
Prijs:              € 35,- p.p.
Inclusief:       koffie/thee en gidsen

Aanmelden:

Share This Story, Choose Your Platform!

Ga naar de bovenkant