STRIJDGEWOEL!
Schoolplaten voor de “Vaderlandsche Geschiedenis” in Europees perspectief (1850-1970)
Het werd stil in de klas als de juf of de meester een schoolplaat van onderwijsillustrator J.H. Isings (1884-1977) tevoorschijn haalde en voor het schoolbord hing. De schoolkinderen verheugden zich op een spannend verhaal over de Noormannen, een belegering van een middeleeuws kasteel of de 80-jarige oorlog. De meeste schoolplaten gingen over oorlog, strijdgewoel.
Onderwijsillustratoren bepaalden met hun kleurige taferelen letterlijk het beeld dat generaties Nederlanders van de geschiedenis gepresenteerd kregen. Wanneer werd het vak geschiedenis op het schoolrooster ingevoerd? Bepaalde de Nederlandse overheid de inhoud van het vak? Hoe kwamen de illustratoren aan hun onderwerpen? Kwamen de in beeld gebrachte onderwerpen voort uit de fantasie van de illustrator, of waren de personen en de voorwerpen op de schoolplaten ‘waarheidsgetrouw’? En wat kregen leerlingen in de ons omringende landen in de periode 1850-1970 over hún vaderlandse geschiedenis te horen?
In dit webinar STRIJDGEWOEL! neemt dr. Jacques Dane, hoofd collectie en onderzoek van het Onderwijsmuseum in Dordrecht u mee in de levendige verhalen op schoolplaten
Dit webinar is uitgezonden op vrijdag 14 augustus 2020. Via onderstaande link kunt u het webinar terugkijken.
Aanmelden: