Laden Evenementen

Friese Vrijheid: de middeleeuwen in het noorden

Tijdens deze dagtocht bezoeken we in het Fries Museum in Leeuwarden de tentoonstelling Vrijheid, Vetes, Vagevuur: de middeleeuwen in het noorden. De tentoonstelling toont nieuwe wetenschappelijke inzichten over de samenleving van het noorden in de volle en late middeleeuwen.

Het Fries Museum brengt dit tot nu toe onderbelichte hoofdstuk uit de middeleeuwse geschiedenis tot leven, aan de hand van blinkende muntschatten, fonkelende juwelen, prachtige geschriften en eeuwenoude relieken. De tentoonstelling gaat in op vragen als: Hoe zag de samenleving en het landschap van het middeleeuwse Friesland eruit? Wat vertelt ons dat over de gewoonten en gebruiken van zijn bewoners? In hoeverre klopt het algemene, bestaande beeld van de middeleeuwen dat wij nu hebben?

Ook brengen we een bezoek aan de stad Leeuwarden.

Programma

11:00 uur            Ontvangst met koffie/thee in de buurt van station Leeuwarden
11:30 uur            We beginnen het programma met een stadswandeling onder leiding van een gids door Leeuwarden. Belangrijkste thema is de geschiedenis van de stad waarbij ook het thema Friese vrijheid wel langs zal komen.
Ca. 13:00 uur     We gebruiken de lunch in de buurt van het Fries Museum
Ca. 14:00 uur     ’s Middags bezoeken we het Fries Museum en wordt u rondgeleid over de tentoonstelling: Vrijheid, vetes, vagevuur.

 Ontdek de samenleving van het Noorden in de volle en late middeleeuwen. Het Friesland van toen (Tota Frisia) strekte zich uit van de huidige provincie Friesland tot aan de Wezer in Noord-Duitsland. In tegenstelling tot elders in Europa bestuurden de Friezen zichzelf, kozen ze hun eigen rechters, hadden ze een eigen taal en een eigen kenmerkende kledingstijl. Aan de hand van de rijke archeologische collectie middeleeuwse voorwerpen van het Fries Museum, aangevuld met (inter)nationale bruiklenen, komt de eigenzinnige, verdwenen wereld van Friesland tussen 1067-1567 tot leven.

Ca. 16:30 uur     Afsluiting met een drankje in de buurt van Station Leeuwarden

Bijzonderheden

Prijs: € 59,- (inclusief: gidsen, koffie/thee en lunch)

Datum:  zaterdag 1 april 2023
Tijd: Van 11:00 tot ca. 17:00 uur

 

 

Share This Story, Choose Your Platform!

Titel

Ga naar de bovenkant