Laden Evenementen

Lezing over aardewerk in de oudheid met rondleiding
door archeologe Diana de Wild

In het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden is een rijke hoeveelheid objecten te vinden uit de klassieke oudheid. Zowel uit Nederland als ook uit Zuid-Europa en het Midden-Oosten. In deze lezing staat het aardewerk in de oudheid centraal.

Aardewerk
Aardewerk is een van de oudste ambachten van de mensheid en biedt een fascinerend venster op de ontwikkeling van beschavingen. Vanaf de vroegste pottenbakkersgemeenschappen in het Neolithicum tot de verfijnde keramiek van de Griekse en Romeinse tijd, hebben aardewerken voorwerpen ons veel te vertellen over de dagelijkse leefgewoonten, handelsnetwerken en artistieke expressie van oude culturen. Omdat het materiaal slecht verweert, zijn overblijfselen van aardewerken voorwerpen een belangrijke bron van informatie. De stijl en de technologie van het aardewerk veranderden in de loop der jaren, zodat aardewerken scherven en voorwerpen ook gebruikt kunnen worden bij de datering van een bepaalde vindplaats of laag. Er zijn dan ook allerlei culturen naar aardewerkvormen genoemd.

In haar lezing gaat Diana de Wild in op de geschiedenis van het aardewerk in de verschillende culturen van de oudheid. Na een koffiepauze neemt zij ons mee langs bijzondere aardewerken voorwerpen in de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. Aansluitend kunt u op eigen gelegenheid de rest van het museum bezoeken.

Bijzonderheden

Data: donderdag 14 november 2024

Tijden: 13.30-16.30 uur

Prijs: € 35,- p.p.

Inbegrepen: lezing, koffie/thee, gids

Niet inbegrepen: toegang tot het Rijksmuseum van Oudheden (gratis met Museumkaart)

Share This Story, Choose Your Platform!

Ga naar de bovenkant