Laden Evenementen

Vrijdag 20 augustus geeft Tristan Mostert een online lezing bij Historizon over de Banda eilanden. Aanleiding is de online expositie van het Westfries Museum over het nootmuskaat van Banda.

Pala – Indonesisch voor nootmuskaat.
Synoniem voor Banda. Zeven vulkanische eilandjes in de Molukken. Lange tijd de enige plek op aarde waar de Myristica fragrans, de muskaatboom, groeide. Zijn vruchten brachten voorspoed, maar leidden ook tot de ondergang van een complete samenleving. In 1621 voerde Jan Pietersz Coen uit waar binnen de VOC al langer voor werd gepleit. De uitroeiing van de Bandanese bevolking. Omwille van het monopolie op nootmuskaat en foelie werden duizenden Bandanezen vermoord, doodgehongerd of in slavernij afgevoerd. Slechts een klein aantal wist de genocide te ontvluchten.

Pala – Werpt een licht op Banda.
Een virtuele ontdekkingsreis in zes hoofdthema’s rond de Gunung Api, de vuurberg. Veelkleurig als de muskaatnoot zelf. Even rijk als de natuur, cultuur en geschiedenis van de eilanden.
Bekijk de expositie hier: https://pala.wfm.nl/

Over Tristan Mostert

Tristan Mostert is historicus met een specialisme in Nederlandse overzeese geschiedenis. Van 2010 tot 2013 was hij junior conservator op de afdeling geschiedenis van het Rijksmuseum. Sinds 2014 is hij als aio verbonden aan het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden.

Aanmelden:
Totaal
Share This Story, Choose Your Platform!

Ga naar de bovenkant