Laden Evenementen

Nederland en de Molukken kennen een lange en turbulente gedeelde geschiedenis. Deze begon meer dan 400 jaar geleden met de eerste Nederlandse expedities naar de Oost op zoek naar specerijen, en ze duurt tot op de huidige dag voort, onder andere in de vorm van een grote Molukse gemeenschap in Nederland.

In dit webinar zal Tristan Mostert deze geschiedenis onder de loep nemen, en met name veel aandacht geven aan het Ambon en de omringende eilanden in de 17de eeuw. In 1605 kwam een VOC-vloot onder leiding van admiraal Steven van der Hagen in de baai van Ambon aan. Zonder bloedvergieten veroverde de compagnie het Portugese kasteel, dat bezet was met 600 man, en herdoopten het tot Victoria. Met deze verovering was echter de periode van conflict niet voorbij in de eilandengroep rond Ambon. De VOC maakte zich haar monopolistische politiek steeds minder populair bij de bevolking van de eilanden, en zou uiteindelijk pas een kruidnagelmonopolie kunnen vestigen in een bloedige oorlog in 1651-1656.

Als onderdeel van het webinar zal een gesprek plaatsvinden met theatergezelschap Hotel Modern (https://hotelmodern.nl/), die onlangs een live animatievoorstelling maakten over de vroege koloniale geschiedenis van Nederland, en daarbij veel aandacht gaven aan de Nederlanders op Ambon en Banda.

Aanmelden:
Totaal
Share This Story, Choose Your Platform!

Ga naar de bovenkant