Laden Evenementen

Historizon organiseert op woensdag 7 september een zeer speciale dagtocht in het Drents Museum in Assen.

Hier lopen in deze periode twee tentoonstelling parallel: “In de ban van de Ararath, schatten uit het oude Armenië” en “De Nebraschijf – De ontdekking van de hemel”.

Het museum presenteert de indrukwekkende geschiedenis en cultuur van Armenië in de internationale archeologietentoonstelling In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armenië. Het is een verhaal waarin de ruim 5.000 meter hoge berg Ararat – het nationale symbool van Armenië – niet kan ontbreken. Aan de hand van circa 160 kostbare archeologische voorwerpen – voor een groot deel nog nooit in Nederland te zien geweest – neemt de tentoonstelling de bezoeker mee op reis door de fascinerende vroegste geschiedenis van Armenië.

Daarnaast presenteert het museum, voor het eerst in Nederland, de hemelschijf van Nebra als blikvanger in de tentoonstelling De Nebraschijf – De ontdekking van de hemel. Het unieke archeologische object uit de collectie van het Landesmuseum für Vorgeschichte in Halle (Duitsland) is het magische slotstuk van de expositie waarin de bezoeker op reis gaat door de bronstijd. De met goud ingelegde bronzen hemelschijf is in 1999 gevonden in Nebra in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt en is de eerste realistische weergave van de nachtelijke hemel. De schijf dateert uit de vroege bronstijd, circa 1800 v.Chr. en is rond 1600 v.Chr. als offer in de grond begraven. De schijf diende waarschijnlijk als een soort van kalender en laat zien dat men in de bronstijd (2000 tot 800 v.Chr.) over kennis van de sterrenhemel beschikte.

Programma:

11:00 uur: Ontvangst en korte introductie in de Opkamer.

11:20 uur Rondleiding over de tentoonstelling: Armenië – in de ban van de Ararat

Verschillende topstukken uit het History Museum of Armenia in Jerevan zijn nu in Assen. Gouden en zilveren sieraden en bekers, wapens, aardewerken potten en bronzen beeldjes van dieren en krijgers dompelen je onder in de rijke geschiedenis van Armenië. De objecten bestrijken een onmetelijk lange periode. Van circa een half miljoen jaar geleden – toen vroege mensen als jager-verzamelaars rondzwierven in het gebied dat nu Armenië heet – tot de komst van het christendom tijdens de regeerperiode van koning Trdat III (287-330 na Chr.). Het zwaartepunt van de expositie ligt in de Bronstijd en de periode van het koninkrijk Urartu (3400-600 v.Chr.). Uit die tijd zijn voorwerpen te zien uit rijke, door grote grafheuvels (koergans) overdekte graven en uit de versterkte nederzettingen Erebuni en Teishebani.

In het midden van de tentoonstelling verrijst de berg Ararat. Deze beroemde heilige berg ligt dan wel in Turkije en niet in Armenië, maar de Ararat en de kleine republiek in de Zuidelijke Kaukasus zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een van de topstukken in de tentoonstelling is een reliek met een houtfragment van de Ark van Noach, die na het zakken van het water van de zondvloed op het Ararat-gebergte gestrand zou zijn. Volgens de traditionele Armeense geschiedschrijving is Hayk, stamvader van de Armeniërs, een afstammeling van Noachs zoon Jafet. Armenen zelf noemen hun land dan ook Hayastan.

Hierna de mogelijkheid voor bezoek museum op eigen gelegenheid

13:00 uur Lunch in de Opkamer

14:00 uur Bezoek tentoonstelling Nebraschijf – de ontdekking van de Hemel op eigen gelegenheid.

In de tentoonstelling De Nebraschijf – De ontdekking van de hemel leren bezoekers als het ware via een pelgrimstocht van Drenthe naar Nebra de geheimen van de hemelschijf kennen. In een audiobeleving ontdekken bezoekers samen met een meisje uit de bronstijd waarom de mensen in de bronstijd zo geïnteresseerd zijn in het universum, hoe hun kennis over het heelal er uitzag en waarom de hemelschijf gemaakt is. De reis voert langs topstukken uit de eigen Drents Museum-collectie van de bronstijd zoals de kralenketting van Exloo (1900-1500 v. Chr.), langs andere bijzondere objecten uit het Landesmuseum in Halle, en eindigt bij de Nebraschijf

16.00 uur Borrel en hapje in Bar Brasserie Pingo

Bijzonderheden:

Datum: woensdag 7 september

Kosten: € 59,50 per persoon.

Inclusief: het gehele hierboven aangegeven programma

Exclusief: entree tot het museum (gratis met museumkaart

Aanmelden:

    Inschrijven

    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

    Ga naar de bovenkant