Laden Evenementen

Televisie, theater en radio ten tijde van de DDR

Manfred Krug, Bertolt Brecht en Ute Freudenberg. Grote bekende namen, niet alleen in Oost-Duitsland ten tijde van de DDR, ook in het westen waren zij bekend. In dit drieluik over televisie, theater en radio in de DDR neemt Anja Fricke u mee op reis in de tijd.

Anja Fricke gaat met u op zoek naar de beeldvorming van realiteit en socialistisch realisme. Wat was de ‘mainstream’ in de DDR op de televisie, in het theater en op de radio? Deze online serie behandelt in een notendop de DDR-cultuurgeschiedenis, waarbij ook een aantal Duitse klassiekers aan bod komt. Wat werd gebruikt om de DDR-burger van bredere kennis te voorzien? Hoe ging men om met ondergrondse stromingen en subculturen? Dit bespreken we aan de hand van de culturele uitingen via de mediakanelen televisie, theater en radio.

U zult tijdens de reeks veel fragmenten te zien krijgen en zeker bij de lezing over radio veel luisteren naar DDR-Hits. En die gaan verder dan de bekende smaak van Duitse schlagers of marsmuziek! Ook liederen die destijds verboden waren, komen langs. U krijgt meer inzicht in deze drie propagandamiddelen om de samenleving koest te houden in een dictatuur.

Spreker: Met Anja Fricke, afkomstig uit het voormalige Oost-Duitsland, maakten we afgelopen jaren een aantal reizen over de voormalige DDR. Met haar contacten in de plaatsen die we bezoeken, krijgen deelnemers ooggetuigenverslagen te horen die elke keer veel indruk maakten.

Programma online collegereeks ‘Kunst en cultuur in de DDR’ 

Data:
Donderdagavond 22, 29 februari en 7 maart 2024, steeds 19.30-20.30 uur

Prijs:
Deze cursus van 3 lezingen kost €  37,50

Informatie:
3 x online lezingen van ongeveer 1 uur met beantwoording van vragen die tijdens de lezing zijn gesteld in een daarvoor bestemd chatvenster.

Dit kunt u volgen via uw computer, tablet of smartphone. U hoeft hiervoor geen programma te downloaden. Via de e-mail ontvangt u een persoonlijke link waarmee u de lezing kunt volgen. Elke lezing wordt ook opgenomen en is na afloop terug te kijken. Dus als u een dag niet kunt is het altijd mogelijk de lezing later terug te kijken.

Aanmelden:
Totaal
Share This Story, Choose Your Platform!

Titel

Ga naar de bovenkant