Laden Evenementen

Deze serie is al begonnen. U kunt zich nog steeds inschrijven. Dan ontvangt u zo snel mogelijk, maar in ieder geval op de eerstvolgende werkdag, een link om eerdere afleveringen terug te kijken. 

Realisme of socialistisch realisme in kunst, literatuur en film in de DDR?

Is er sprake van een specifiek DDR-socialistisch realisme in kunst, literatuur en film? En hoe zit het met kunstenaars, schrijvers en filmproducenten die daarbuiten vallen in een dictatuur? In een notendop komt de DDR-cultuurgeschiedenis in de kunst, literatuur en film aan bod. Wie denkt dat er in de DDR uitsluitend sociaal-realistische kunst werd gemaakt, zal op de tentoonstelling in Delden ‘Die Überraschung’ -Oost-Duitse kunstenaars vóór en na ‘die Wende’- verrast worden. En in Nederland is het de zoveelste tentoonstelling van DDR-kunstenaars.

Tijdens het online drieluik beantwoordt Anja Fricke verschillende vragen. Welke boodschap hebben de staatskunstenaars uitgedragen? Kan men spreken van kunst, propaganda of geschiedvervalsing? Ook in de literatuur- en filmwereld was vanuit de staat maar één boodschap mogelijk ‘De sozialistische Menschengemeinschaft’ als de betere te beschouwen. Maar heeft men zich eraan gehouden? Uiteraard vermengt Anja haar presentatie weer met persoonlijke verhalen uit haar jeugd in de DDR.

Spreker: Met Anja Fricke, afkomstig uit het voormalige Oost-Duitsland, maakten we afgelopen jaren een aantal reizen over de voormalige DDR. Met haar contacten in de plaatsen die we bezoeken, krijgen deelnemers ooggetuigenverslagen te horen die elke keer veel indruk maakten.

Programma online collegereeks ‘Kunst en cultuur in de DDR’

Data:
Woensdagmiddag 1, 8 en 15 november, steeds 15.30-17.00 uur

Prijs:
Deze cursus van 3 lezingen kost €  37,50

Informatie:
3 x online lezingen van ongeveer 1,5 uur met beantwoording van vragen die tijdens de lezing zijn gesteld in een daarvoor bestemd chatvenster.

Dit kunt u volgen via uw computer, tablet of smartphone. U hoeft hiervoor geen programma te downloaden. Via de e-mail ontvangt u een persoonlijke link waarmee u de lezing kunt volgen. Elke lezing wordt ook opgenomen en is na afloop terug te kijken. Dus als u een dag niet kunt is het altijd mogelijk de lezing later terug te kijken.

Deze serie is al begonnen. U kunt zich nog steeds inschrijven. Dan ontvangt u zo snel mogelijk, maar in ieder geval op de eerstvolgende werkdag, een link om eerdere afleveringen terug te kijken. 

Aanmelden:
Totaal
Share This Story, Choose Your Platform!

Titel

Ga naar de bovenkant