Laden Evenementen

Verschillende keren organiseerden we reizen naar Suriname. Met de kennis en de contacten die we hiermee opgedaan hebben organiseren we in de zomer van 2021 een online serie over Suriname.

Duizenden kilometers vliegen en dan onderaan de vliegtuigtrap in je eigen taal welkom geheten worden blijft een bijzondere ervaring. Taal is niet het enige dat Suriname en Nederland met elkaar verbindt. De geschiedenis van deze twee landen is met elkaar verweven.

Suriname kent een grote verscheidenheid aan culturen, godsdiensten en talen. Dat is terug te zien in het straatbeeld, maar ook in de kunst en in de politiek. Al deze elementen komen in deze serie aan bod tijdens boeiende lezingen met historici uit Suriname en Nederland. Bij elke aflevering verzorgt Eric Kastelein een korte bijdrage over het verhaal achter een monument in Paramaribo.

Deze serie is inmiddels begonnen. U kunt zich nog steeds inschrijven. Dan ontvangt u zo snel mogelijk, maar in ieder geval op de eerstvolgende werkdag, een link om eerdere afleveringen terug te kijken. 

Aflevering 1, dinsdag 6 juli om 19:30 uur
Historische overzicht van Suriname van komst Europeanen tot 1975.
Vanuit Suriname door historica: Mildred Caprino

Tijdens reizen van Historizon gaf Mildred Caprino uitstekende rondleidingen langs Surinaams erfgoed.
Eric Kastelein over het standbeeld van Wilhelmina. 

Aflevering 2, dinsdag 20 juli om 19:30 uur
Dichter in de jungle. John Gabriel Stedman door Roelof van Gelder

In deze lezing vertelt Roelof van Gelder over John Gabriel Stedman. Een Schots-Nederlandse officier die deel uit maakte van een expeditieleger in Suriname dat als taak had slaven op te sporen, die van hun plantages waren weggelopen.
Eric Kastelein over Monseigneur Wulfing en Majella (1895), melaatsen in het centrum van de stad.

Aflevering 3, dinsdag 3 augustus om 19:30 uur
Het verhaal van de Marrons

Deze aflevering besteden we aandacht aan de cultuur en geschiedenis van Marrongemeenschappen in Suriname. Thomas Polimé spreekt over de geschiedenis en de cultuur van de Ndyukamarrons (Aukaners).
Eric Kastelein over: Cojo, Mentor en Present. Tot slaaf gemaakte brandstichters (1832) die in 2000 verzetshelden werden. 

Aflevering 4, dinsdag 17 augustus om 19:30 uur
Beeldvorming over slavernij met Henk den Heijer

Nederlands slavernijverleden schetst op basis van de laatste inzichten een indringend beeld van de Nederlandse deelname aan de trans-Atlantische slavenhandel en de inzet van slaven in de plantagekoloniën. Maar ook de opvattingen van onze voorouders daarover komen aan bod. Hadden zij morele bezwaren tegen de slavenhandel en slavernij of was het business as usual? Henk den Heijer laat zien dat lang niet alle slaven gewillig in hun lot berustten: sommige pleegden verzet op slavenschepen, andere ontvluchtten plantages of kwamen in opstand tegen hun meesters.
Eric Kastelein over Anton de Kom

Aflevering 5, dinsdag 31 augustus om 19:30 uur
Eten en kunst in Suriname

In deze aflevering beginnen we met een bijdrage van Michael Hermelijn over eten en Suriname. Vervolgens vertelt Marieke Visser over Surinaamse kunstenaars en hun werk.

Eric Kastelein over de doden van Fort Zeelandia

Aflevering 6, dinsdag 14 september om 19:30 uur
Suriname na 1975 en economie/grondstoffen

De slotaflevering kijken we hoe het Suriname verging na de onafhankelijkheid. De vondsten van grondstoffen als goud en olie spelen hierin een belangrijke rol.
Eric Kastelein over het Dankbaarheidsmonument.

Kosten en inbegrepen

Deelname aan deze cursus kost € 75,-.

De live uitzending van elke lezing is op de genoemde dinsdagen om 19:30 uur. De lezingen worden opgenomen en zijn ook op een later moment terug te kijken.

Per lezing is er aanvullende informatie beschikbaar

Aanmelden:
Via onderstaand formulier kunt u zich voor deze cursus aanmelden en betalen via I-deal of creditcard. Voor vragen kunt u e-mailen naar: info@historizon.nl

Deze serie is inmiddels begonnen. U kunt zich nog steeds inschrijven. Dan ontvangt u zo snel mogelijk, maar in ieder geval op de eerstvolgende werkdag, een link om eerdere afleveringen terug te kijken. 
Totaal
Share This Story, Choose Your Platform!

Ga naar de bovenkant