Laden Evenementen

Een webinar van Paul Frentrop over de Verlichting in Europa (deel 2)
De Verlichting in de 18de eeuw: Zelf nadenken, de kracht van de Westerse cultuur

Al eerder gaf Paul Frentrop een webinar over de Verlichting. In dit tweede deel komen andere aspecten aan de orde dan in het eerste deel. Maar dit webinar is ook goed te bekijken zonder deel 1 gezien te hebben. Terugkijken van deel 1 kan hier >>

Rechtsstaat, vrijheid van meningsuiting, tolerantie, wetenschappelijke vooruitgang. Dat zijn de kenmerken waarmee de Westerse wereld zich onderscheidt van de rest. Dat niet altijd zo geweest. Pas vanaf de tweede helft van de 18de eeuw ontwikkelde het Westen zich cultureel en politiek geheel anders dan de tot dan toe dominerende landen uit het Midden-Oosten en Azië. Tegelijkertijd wist het Westen geleidelijk aan ook een niveau van welvaart te creëren dat ongekend is in de geschiedenis.

Het was de Verlichting die maakte dat het Westen een eigen weg insloeg. Mensen begonnen zelf na te denken in plaats van het traditionele gezag te accepteren. En dat had onvermoede gevolgen. Paul Frentrop zal aan de hand van de levens van grote namen uit die tijd (o.a. Denis Diderot, Voltaire, Benjamin Franklin en Herman Boerhaave) laten zien hoe die nieuwe manier van denken in de praktijk tot stand kwam.

Aanmelden: 

Share This Story, Choose Your Platform!

Ga naar de bovenkant