Laden Evenementen

Bezoek aan de Grebbeberg en de theatervoorstelling ‘Schrijven aan een dode’

De Slag om de Grebbeberg van 11-13 mei 1940 is een episode tijdens de Duitse inval in Nederland, die werd gekenmerkt door hevige gevechten. Een Duitse legermacht van ongeveer 23.000 man probeerde bij de Grebbeberg ten oosten van Rhenen door de Grebbelinie te breken. Deze werd drie dagen lang tegengehouden door eenheden van Nederlandse leger.

Op 13 mei mislukte een belangrijke Nederlandse tegenaanval ten noorden van de berg. Tegelijkertijd werd op de berg zelf de achterste hoofdstelling onder de voet gelopen en brak het moreel van de reserves, continu bestookt door artillerievuur en die dag ook door duikbommenwerpers, waardoor ze naar het westen wegvluchtten. Er werd besloten de hele Grebbelinie te ontruimen, waarmee de Duitsers vrij spel kregen en konden doorstoten naar het achterland.

Programma

Op vrijdag 12 mei organiseren we een programma in Rhenen en Wageningen waarbij de gebeurtenissen in de meidagen van 1940 centraal staat. We beginnen met koffie/thee in de buurt van station Rhenen. We maken we een uitgebreide wandeling met een gids over de Grebbeberg, waarbij we zullen stilstaan bij verschillende plekken die herinneren aan de strijd in mei 1940. Uiteraard bezoeken we ook het militair ereveld.

Na deze rondleiding verplaatsen we ons naar Wageningen, waar we de theatervoorstelling ‘Schrijven aan een dode’ zullen bijwonen.

Schrijven aan een dode
Na de gevechten op de Grebbeberg en weken van krijgsgevangenschap keert Egbert in juni 1940 naar huis terug. Maar de man die zijn vrouw Engel in haar armen sluit is een ander dan die ze een tijd daarvoor naar de oorlog heeft zien vertrekken. Jaren later als de internationale spanningen hoog oplopen, is er weinig nodig om Egbert geestelijk uit het lood te slaan. Als hij bij het carbidschieten zijn greep op de werkelijkheid kwijt raakt, is de Grebbeberg plots heel dicht bij.
Bekijk de flyer PDF >>

 

Themapagina

Bekijk hier onze themapagina over de Grebbeberg en de meidagen van 1940.

 

Informatie:

Datum: vrijdag 12 mei 2023
Tijd: 13:00 uur tot ca. 17:30 uur
Prijs: € 35,-
Inclusief: koffie/thee, rondleiding en bijwonen theatervoorstelling

Aanmelden:

Share This Story, Choose Your Platform!

Titel

Ga naar de bovenkant