Laden Evenementen

Operatie Zwammerdamschepen
Een dagtocht naar NIGRVM PVLLVM en Operatie Zwammerdamschepen in Museumpark Archeon

Op de plek waar tegenwoordig het zorginstelling Ipse de Bruggen in Zwammerdam is gevestigd werd in de jaren zeventig bij opgravingen zes schepen uit de Romeinse tijd opgegraven. Ook de resten van het Romeinse castellum Nigrum Pullum zijn hier terug ontdekt.

Tijdens deze dagtocht bekijken we een aantal bijzondere stukken die tentoongesteld zijn bij het Limesbezoekerscentrum NIGRVM PVLLVM dat in het grand café van de zorginstelling de Romeinse ontdekkingen toont. Daarna gaan we naar de Romeins restauratiewerven in Museumpark Archeon, waar deze Zwammerdamschepen worden gerestaureerd (“Operatie Zwammerdamschepen”).

Programma

We verzamelen in Alpen aan de Rijn en reizen dan eerst met een bus naar Zwammerdam. Tom Hazenberg, archeoloog en initiatiefnemer van het Operatie Zwammerdamschepen, zal deze dag begeleiden.

Als eerste bezoeken we NIGRVM PVLLVM waar aan de hand van een schaal 1:1 keramieken vloerkunstwerk (ZW6) en scheepsmodellen de belangrijke ontdekking van de Zwammerdamschepen wordt verteld. Daarnaast presenteert de expositie de collectie topvondsten van het grensfort en de haven van Zwammerdam. Hoogtepunt vormt de beroemde schildknop (umbo) van de Bataafse ruiters.

Na dit bezoek reizen we naar Museumpark Archeon in Alphen aan de Rijn. Hier gebruiken we de lunch in de Romeinse herberg (replica van de Nijmeegse mansio).

’s Middags bezoeken we het Archeologiehuis Zuid-Holland met het Romeins Museum dat is gevestigd in een reconstructie van een Gallo-Romeinse boerderij. En uiteraard gaan we kijken bij de Zwammerdamschepen en krijgt u hier een exclusief kijkje waar normale bezoekers niet mogen komen.

Informatie:

Datum:   Zaterdag 17 juli 2021
Prijs:        € 79,- p.p.
Inclusief: koffie/thee, toegangen, lunch, vervoer per touringcar vanaf Alphen a/d Rijn, gidsen en drankje na afloop.
Gids:        Tom Hazenberg

  Inschrijven


  Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

   

  Share This Story, Choose Your Platform!

  Titel

  Ga naar de bovenkant