Laden Evenementen

Serie maritieme geschiedenis

Nederland kent een lange relatie met het water. Nederlanders vormden land uit water en andersom heeft het water Nederlanders gevormd.

De vele waterwegen hebben het vanaf de vroegste geschiedenis noodzakelijk gemaakt om ons ook over water te kunnen bewegen. Vanaf de twaalfde eeuw nam het belang van de scheepvaart toe. Dat begon met het vervoer van mensen en goederen over binnenwateren en breidde zich dankzij nieuwe technieken uit naar de kusten van Europa en uiteindelijk de wereldzeeën. Tot in de 21e eeuw waarin Nederland een toonaangevende positie heeft in de maritieme wereld en zeker ook in de waterbouw.

Deze geschiedenis is aan de ene kant technologisch en aan de andere kant ook cultureel. In de taal, kunst en het dagelijks leven zijn de sporen van de maritieme geschiedenis terug te zien.

Deze online serie gaat over de binnenvaart, maar ook over de visserij, de koopvaardij, de marine en de recente offshore activiteiten op zee. Experts laten u kennis maken met verschillende kanten van deze maritieme geschiedenis. Dat combineren we met reportages van relevante locaties.

Uitzending 1, Dinsdag 11 januari, 19:30 uur
Algemene inleiding door Prof. Dr. Henk den Heijer naar aanleiding van zijn lezing: “Zee versus Land”.

Henk den HeijerHet belang van de koopvaardij in verleden en heden is slechts één van onze historische relaties met de zee. Een andere is de
bescherming van de handelsvaart door de marine; een verhaal dat over veel meer gaat dan de bekende zeehelden en zeeslagen. Ook de visserij en de walvisvaart hebben diepe sporen in de Nederlandse geschiedenis nagelaten. Daarnaast heeft de zee en de scheepvaart een belangrijke invloed op de Nederlandse taal en cultuur.

Uitzending 2, Dinsdag 18 januari, 19:30 uur
Invloed van de scheepvaart op Nederlandse cultuur

Uitzending 3, Dinsdag 25 januari, 19:30 uur
Marine in de vroegmoderne tijd door Mark van Alphen

Mark van AlphenTijdens de zeventiende eeuw bleek de Republiek der Verenigde Nederlanden op zee bijna onverslaanbaar. Wat maakte haar marine toen zo succesvol en bijzonder? In de achttiende eeuw was de zeemacht niet meer opgewassen tegen Groot-Brittannië en Frankrijk. Wat waren de grote verschillen met andere Europese marines in de zeventiende en achttiende eeuw? En wat vinden we daar nu nog van terug in onze hedendaagse marine?

Uitzending 4, Dinsdag 1 februari, 19:30 uur
Van zeil naar stoom in de 19e eeuw door Prof. Dr. Henk den Heijer

Uitzending 5, Dinsdag 8 februari, 19:30 uur
Onderwaterarcheologie

Uitzending 6, Dinsdag 15 februari, 19:30 uur
Offshore door Wouter Heijveld

Wouter HeijveldDe geschiedenis van offshore is recent en ook hier zetten Nederlandse bedrijven op tal van aspecten internationaal de toon. In de afgelopen decennia hebben de bedrijven in deze sectoren veel nieuwe technologieën toegepast en baanbrekende en complexe werken uitgevoerd. Ook de transitie van olie- en gaswinning naar onder andere windenergie vindt deels op zee plaats.

Aanmelden:
Totaal
Ga naar de bovenkant