Laden Evenementen

Deze serie is al begonnen. U kunt zich nog steeds inschrijven. Dan ontvangt u zo snel mogelijk, maar in ieder geval op de eerstvolgende werkdag, een link om eerdere afleveringen terug te kijken. 

Twee jaar geleden organiseerden we een online serie over Romeins Erfgoed in Nederland. We deden dat met historici en musea, die verschillende aspecten belichtten van wat we nu weten over het Romeinse verleden in Nederland. Toen kregen we al veel reacties dat de serie een vervolg verdiende. Die is er nu in de vorm van deze online serie Romeins Verleden.

Opnieuw online, met zes lezingen, door zes historici, over zes verschillende onderwerpen. Onderwerpen die aan bod komen zijn: Villa’s in de Lage Landen, de Romeinse vloot, archeologische vondsten bij Tiel, het belang van houtvondsten in de archeologie. De lezingen worden, zo mogelijk, aangevuld met filmpjes van collectiestukken die te zien zijn in musea.

Programma

Lezing 1, dinsdag 7 november om 19:30 uur
Tom Hazenberg, Limes Litteratus

Langs de Neder-Germaanse Limes aan de hand van opgegraven schrift.

Stap aan boord van een Zwammerdamschip en vaar mee langs de forten van de West-Nederlandse Limes met hun belangrijkste ontdekkingen en hun letters. En laat dit reisje eerste een kennismaking zijn met dit werelderfgoed. Want je leert ook waar de ontdekkingen in het echt te bezoeken zijn.

Lezing 2, dinsdag 14 november om 19:30 uur
Paul Franzen, Romeins Nijmegen en villa’s in het Land van Maas en Waal

Nijmegen en de wijdere omgeving in de Romeinse tijd, met bijzondere aandacht voor het fenomeen van de villa’s op het platteland. Onze kennis met betrekking tot deze villa’s is nogal gefragmenteerd, en er is duidelijk behoefte aan meer onderzoek, maar het was, en is, een opvallend fenomeen. En misschien is het tijd om daar in de toekomst iets mee te doen.

Lezing 3, dinsdag 21 november om 19:30 uur
Forum Hadriani

Lezing 4, dinsdag 28 november om 19:30 uur
Karen Jeneson over Heerlen, militair en civiel

In deze lezing gaat conservator van het thermenmuseum in Heerlen, Karen Jeneson in op de verschuiving van militair naar civiel en weer terug naar militair binnen Coriovallum door de eeuwen heen.

Lezing 5, dinsdag 12 december om 19:30 uur
De Muntschat van Halder door Bert van Beek

Lezing over de grote muntvondst uit de Essche Stroom uit 1962. Daarnaast in dit college ook aandacht voor het Halderse aardewerk en glas dat in Halder e.o. gevonden is.

Lezing 6, dinsdag 19 december om 19:30 uur
Tiel-vondsten en Romeinse scheepvaart in het Gelders Rivierengebied

Kosten en inbegrepen

Deelname aan deze cursus kost € 75,- (6 cursusmomenten)

Datum: 7 november t/m 19 december 2023 (dinsdagavond van 19.30-21.00 uur)

Informatie
6 x online lezingen van ongeveer 1,5 uur met beantwoording van vragen die tijdens de lezing zijn gesteld in een daarvoor bestemd chatvenster.

Dit kunt u volgen via uw computer, tablet of smartphone. U hoeft hiervoor geen programma te downloaden. Via de e-mail ontvangt u een persoonlijke link waarmee u de lezing kunt volgen. Elke lezing wordt ook opgenomen en is na afloop terug te kijken. Dus als u een dag niet kunt is het altijd mogelijk de lezing later terug te kijken.

Deze serie is al begonnen. U kunt zich nog steeds inschrijven. Dan ontvangt u zo snel mogelijk, maar in ieder geval op de eerstvolgende werkdag, een link om eerdere afleveringen terug te kijken. 


Aanmelden:
Totaal
Share This Story, Choose Your Platform!

Ga naar de bovenkant