Laden Evenementen

Publiekshistorica Martine Teunissen heeft in september haar derde boek uitgebracht: Beleef Het Verleden. Een blik op vrouwenkleding van de 16de tot en met de 19de eeuw. Al ruim 12 jaar verzorgt Martine historische evenementen met personages in rol. Tevens geeft ze al jaren lezingen en verzorgt educatieve activiteiten, wederom met historische personages. Om deze historische figuren zo goed mogelijk neer te zetten verdiept ze zich in de leefwereld van vroeger en dus ook in de kleding, die ze zo goed mogelijk namaakt. Tijdens deze serie laat ze allerlei relevant beeldmateriaal zien, gecombineerd met haar eigen collectie kledingstukken en ze toont hoe de verschillende silhouetten van de dames zijn opgebouwd met allerlei hulpstukken zoals crinolines, ‘paniers’, extra kussens voor het derrière, korsetten etc. De lezingen van Martine staan bekend om haar enthousiasme, ruime kennis en de beeldende pracht van de kostuums.

Al eerder gaf Martine een lezing over dit onderwerp. Omdat dit zo uitgebreid is hebben we ervoor gekozen hier een serie van vier lezingen van te maken. Met een live stream met verschillende camera’s zal naast de lezing ook het kleden van ‘het model’ (de pop) goed in beeld worden gebracht.

Afleveringen:

  • Tijdstippen: maandagavond om 19.30 uur. Duurt ca. 1,5 uur per aflevering

Deze serie is inmiddels begonnen. U kunt zich nog steeds inschrijven. Dan ontvangt u zo snel mogelijk, maar in ieder geval op de eerstvolgende werkdag, een link om eerdere aflevering(en) terug te kijken. 

1e aflevering, 16e eeuw
Maandag 19 april 2021

Wat droegen vrouwen in Holland in de 16e eeuw? Was er sprake van een Hollandse mode? En wie keek bij wie de mode af? Welke kledingstukken werden er zoal gedragen en hoe zagen die eruit? Op dit soort vragen zal Martine Teunissen ingaan tijdens de eerste lezing van de lezingenreeks over historische kleding van de 16e tot en met de 19e eeuw. Martine zal naast afbeeldingen van schilderijen, archeologische vondsten en museale collecties ook onderdelen van haar eigen replica’s laten zien om het beeld van wat vrouwen vroeger droegen zo compleet mogelijk te maken.

Bron afbeelding: Rijksmuseum Amsterdam

2e aflevering, 17e eeuw
Maandag 3 mei 2021

We kennen allemaal het beeld van vrouwen in zwarte kleding, gecombineerd met witte (plooi)kragen en kapjes op het hoofd. Er waren echter veel meer kleuren mogelijk om te dragen, en ook goedkoper, dan het chique zwart. Het silhouet is aan het begin van de 17e eeuw heel anders dan aan het einde van de eeuw. Welke hulpmiddelen werden hiervoor gebruikt? Welke stoffen werden vooral gedragen en welke accessoires waren een ‘must have’ in de 17e eeuw? Ook dit keer wordt een rijk beeld geschetst met behulp van afbeeldingen van schilderijen, archeologische vondsten, museale collecties en zelf gemaakte replica’s.

Bron afbeelding: Fotografie Marc Chaslin 

3e aflevering, 18e eeuw
Maandag 17 mei 2021

In deze eeuw gaan we naar een seizoensgebonden en internationale mode toe, waarbij het silhouet halverwege de eeuw heel breed werd, om aan het einde van de eeuw juist heel slank te eindigen. Wederom kijken we naar stoffen en materialen die gebruikt werden om japonnen van te maken, naar hulpstukken die het silhouet vormden en naar de accessoires die bij een specifieke mode hoorden.

Bron afbeelding: Fotografie Martine Teunissen

4e aflevering, 19e eeuw
Maandag 31 mei 2021

De 19e eeuw is een heel dynamische eeuw die we kunnen aanduiden met de woorden ‘meer’ en sneller’. Het is echter ook een eeuw van grote contrasten tussen arm en rijk waarbij het modebeeld door lang niet iedereen gevolgd kon worden. Het is de eeuw van strakke korsetten, streekdracht, de couturier en haute couture en de tijd waarin dames in warenhuizen konden gaan shoppen en uitgebreid de mode konden volgen in de vele modehuizen. De ontwikkelingen op het gebied van stofproductie en verfstoffen gaat razendsnel en zorgt voor nieuwe mogelijkheden op het gebied van mode.

Bron afbeelding: Rijksmuseum Amsterdam 

 

Informatie:

  • Deze serie is op 4 maandagavonden van 19 april t/m 31 mei 2021
  • de live-uitzendingen zijn ‘s avonds om 19:30 uur. Het is ook altijd mogelijk om later terug te kijken. Inschrijvers ontvangen hiervan automatisch bericht.
  • Deelname aan de complete serie kost € 50,-. Andere prijsopties vindt u hieronder.

De website van Martine Teunissen is: https://www.beleefhetverleden.nl/
Op deze website vindt u ook haar boek waarop deze serie is gebaseerd. Dit boek is eventueel ook direct te bestellen via onderstaand formulier.

Kostuumboek, waarin in de wereld van archeologische vondsten, museale schilderijen & kostuumcollecties gecombineerd wordt met de wereld van ‘live costumed interpretation’ waarin historische kleding wordt nagemaakt en gedragen. Ontdek de vrouwenkleding in Holland van de 16de tot en met de 19de eeuw en de internationale invloeden op deze mode.

Aanmelden:

Door hieronder bij de prijsopties het getal in een ‘1’ te veranderen kunt u uw keuze aangeven. U kunt zich voor de hele serie in één keer inschrijven of per aflevering en het is mogelijk om het boek van Martine Teunissen te bestellen. Dat sturen we u dan binnen enkele dagen toe. 

Deze serie is inmiddels begonnen. U kunt zich nog steeds inschrijven. Dan ontvangt u zo snel mogelijk, maar in ieder geval op de eerstvolgende werkdag, een link om eerdere aflevering(en) terug te kijken. 


Deelname serie met Martine Teunissen
€ 50,00
Aflevering 1, Maandag 19 april 2021
€ 12,50
Aflevering 2, Maandag 3 mei 2021
€ 12,50
Aflevering 3, Maandag 17 mei 2021
€ 12,50
Aflevering 4, Maandag 31 mei 2021
€ 12,50
Het boek bij deze serie incl. verzendkosten
€ 39,50
Totaal
Share This Story, Choose Your Platform!

Ga naar de bovenkant