Laden Evenementen

Online lezing op 16 april 2022: Johan van Duyse over zijn roman De verkeerde doden  

De verkeerde doden is een historische roman van de Belgische auteur en WO1-deskundige Johan Van Duyse. Het op een echte gebeurtenis gebaseerde verhaal gaat over vier Franse soldaten in augustus 1915 waarvan er twee deserteerden en de andere twee werden geëxecuteerd door de eigen Franse troepen, omdat zij de desertie van hun kameraden niet hadden verhinderd.

In deze presentatie zal Johan mede op basis van zijn roman ingaan op het lot van de Franse soldaat Eloi Fabre die na 103 jaar eindelijk werd toegevoegd aan de lange lijst gesneuvelden van zijn geboortedorp. Het bleek dat die jongen was geëxecuteerd door de eigen troepen omdat hij, noch zijn vriend Albert Fuzier, verhinderd hadden dat twee van hun kameraden, Etienne Miquel en Charles Peyre, de loopgrachten uitklommen, het op een loopje zetten en deserteerden naar de Duitsers aan de overkant. Fabre en Fuzier waren de enige Franse soldaten van de meer dan zeshonderd Franse geëxecuteerden die in vier jaar oorlog, om deze reden werden doodgeschoten.

Johan van Duyse is geen onbekende voor het Studiecentrum Eerste Wereldoorlog. Johan is gepensioneerd nadat hij gedurende 42 jaar strategisch adviseur was voor kleine ondernemingen. Hij is erkend gids voor en in de Westhoek en schrijft, zoekt, onderzoekt en weet dat hij nog steeds verder op zoek moet naar het ‘waarom van die oorlog’. In 1998 stond Johan mede aan de wieg van de ‘Vrienden van het In Flanders Fields’-vereniging. Hij publiceerde talrijke bijdragen over de Eerste Wereldoorlog en vertelde tot in Australie en Nieuw-Zeeland over hun soldaten. Zijn boek 1919, Een jaar van (on)vrede, verscheen bij Uitgeverij Aspekt, terwijl hij ook, samen met Henk van der Linden en Aris Gaaff,  meewerkte aan de uitgaven van Het dramatische jaar 1919. Johan van Duyse was tot 2018 provincieraadslid voor Oost-Vlaanderen en ondervoorzitter van deze Raad.

Aanmelden:








Totaal




Share This Story, Choose Your Platform!

Ga naar de bovenkant