Laden Evenementen

Deze lezing heeft plaats gevonden op zaterdag 11 februari 2023. Het is mogelijk de lezing terug te kijken door u te registreren via onderstaand formulier. Dan ontvangt u een e-mail met een link naar de lezing. 

Philip Zelikow (1954) was tussen 2005 en 2007 adviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten. In 2021 schreef hij het boek ‘The road less traveled. The secret battle tot end the great war 1916-1917’. In dit boek onderzoekt hij de mogelijkheid dat de Eerste Wereldoorlog al in 1916 had kunnen eindigen.

In augustus 1916, twee jaar na het begin van de oorlog, werden de leiders van alle strijdende machten geconfronteerd met een crisis. Er waren geen goede militaire opties. Geld, mensen en voedsel raakten op. Duitsland zette de eerste stap en vroeg in het geheim aan de Amerikaanse president Wilson om te bemiddelen voor een einde aan de Grote Oorlog. Duitsland beloofde zich terug te trekken uit het bezette België. Ondertussen vertrouwde de Franse president de Britse koning toe dat de geallieerden de verwachte vredesbeweging van Wilson moesten accepteren en de oorlog moesten beëindigen.

In zijn boek vertelt Philip Zelikow over de vijf maanden waarin achter gesloten deuren de toekomst van de oorlog en de wereld op het spel stonden en hoe dicht de leiders bij vrede kwamen. Op zaterdag 11 februari verzorgt hij voor Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog (SSEW) en Historizon een online lezing over dit boek.

Aan het bijwonen van deze lezing zijn geen kosten verbonden.

N.B. de voertaal van deze lezing is Engels.

Aanmelden:

Share This Story, Choose Your Platform!

Ga naar de bovenkant