Laden Evenementen

Op zaterdag 18 januari 2025 verzorgt Simon Verdegem voor de SSEW en Historizon een online lezing, waarin hij spreekt over de archeologie van de Eerste Wereldoorlog.

“Onder het Slagveld: Twee Decennia Slagveldarcheologie in de Westhoek”

In deze lezing biedt archeoloog Simon Verdegem een diepgaand overzicht van de evolutie van de slagveldarcheologie in de Westhoek gedurende de afgelopen twintig jaar. Hij belicht de overgang van overheidsgeleide onderzoeken naar commerciële opgravingen, waarbij vaak dezelfde gepassioneerde archeologen betrokken waren. Aan de hand van zijn ervaringen bij opgravingen, zoals die in de Frezenbergstraat en het baanbrekende ‘Dig Hill 80’-project in Wijtschate, illustreert hij de technische en ethische uitdagingen binnen dit vakgebied. Hij bespreekt ook de archeologische berging en het onderzoek naar gesneuvelde soldaten en de studie naar de evolutie van loopgravenbouw.

Korte bio: 

Simon Verdegem behaalde zijn Master in de Archeologie aan de Universiteit Gent, met een specialisatie in conflictarcheologie. Sinds 2008 is hij actief als archeoloog en momenteel werkzaam bij BAAC Vlaanderen, waar hij zich toelegt op de archeologie van de Eerste Wereldoorlog. Hij leidde diverse opgravingen in de Westhoek, waaronder het grootschalige ‘Dig Hill 80’-project in Wijtschate, dat dankzij crowdfunding werd gerealiseerd. In 2012 leidde Simon zijn eerste grote WO I-opgraving in Mesen, waarbij de aanleg van een riolering de mogelijkheid bood om een doorsnede van het frontlandschap op te graven. Zijn expertise omvat verder de studie van loopgraafstructuren en de archeologische berging en het onderzoek naar gesneuvelde soldaten.

Naast zijn werk op het veld heeft Simon bijgedragen aan de academische en publieke kennis van slagveldarcheologie door het organiseren van conferenties en het mede-oprichten van Skylarcs vzw, een non-profitorganisatie gericht op onderzoek naar conflictarcheologie en militaire geschiedenis. Hij deelt zijn kennis regelmatig via lezingen en publicaties, en is actief op sociale media om het belang van de archeologie van de Eerste Wereldoorlog onder de aandacht te brengen.

Deze online lezing duurt ca. 1 uur en is gratis bij te wonen.​​​​​​

Aanmelden:

Share This Story, Choose Your Platform!

Ga naar de bovenkant