Laden Evenementen

Na het succes van de Summerschool serie over Ramses II en de Winterschool serie over Napoleon in Egypte, organiseert Historizon deze zomer opnieuw een online ‘Summerschool serie’, opnieuw in samenwerking met egyptoloog Huub Pragt. De lezingenreeks staat in het teken van ‘Alexander de Grote in Egypte’ en gaat van start op woensdag 3 juli 2024.

De cursus bestaat uit zes lessen van een uur die zijn verspreid over drie opeenvolgende dagen. Bij iedere lesdag start de eerste les om 14.00 uur. Na een pauze van ongeveer tien minuten start om 15.10 uur de tweede les. Deelnemers kunnen deze online cursus rechtstreeks op hun computer of tablet volgen.

Beschrijving

Laat u gedurende drie dagen door egyptoloog Huub Pragt online meenemen naar het oude Egypte van Alexander de Grote. In zes lessen van een uur komt u alles te weten over de verovering van Egypte door de Macedonische veldheer. Alexander zou kort na zijn binnenkomst in Egypte in 332 v.Chr. het orakel van Amon in de Siwa oase hebben geraadpleegd. Hij zocht een antwoord op de vraag of hij een zoon was van de Griekse god Zeus. Op die manier wilde hij zijn aanspraak op de troon van het Macedonische Rijk legitimeren. Hoe het orakel precies heeft geantwoord is niet bekend omdat Alexander tijdens zijn bezoek niet werd begeleid door priesters en er dus geen getuigen bij waren.

Na zijn bezoek aan het orakel liet Alexander echter munten slaan waarop zijn portret voorzien was van ramshorens. Dit wijst erop dat Alexander zichzelf vanaf dat moment als de zoon van de Egyptische god Amon beschouwde. Alexander werd door de Egyptische bevolking als bevrijder van het Perzische juk gezien. Zij gaven hem de titels Horus en Amon-Ra, om aan te geven dat hij de nieuwe farao van Egypte was. Als nieuwe residentie werd de stad Alexandrië gesticht.

Na zijn dood in 323 v.Chr. regeerde een oud-generaal van Alexander, Perdiccas, over het machtige Macedonische rijk. Hij stelde een andere oud-generaal van Alexander aan als gouverneur van Egypte, Ptolemaeus genaamd. In datzelfde jaar nog vestigde Ptolemaeus zijn eigen macht in Egypte. In 305 v.Chr. nam hij zelfs de Egyptische koningstitulatuur aan waarmee een nieuwe dynastie in het leven werd geroepen. Deze dynastie der Ptolemaeën zou tot 30 v.Chr. standhouden en over Egypte heersen.

Extra informatie

Data: Woensdag 3 juli, donderdag 4 juli, vrijdag 5 juli 2024
Lestijden:  14.00 – 15.00 uur en 15.10 – 16.10 uur.
Aantal deelnemers: Het minimumaantal deelnemers bedraagt twaalf personen. Het maximumaantal deelnemers bedraagt negentig personen.
Cursusmateriaal: De cursussyllabus ‘Alexander in Egypte’ wordt een week voor aanvang van de cursus als een pdf-bestand per e-mail toegezonden. Na afloop van iedere lesdag worden per e-mail de hand-outs van de PowerPointpresentaties toegezonden in de vorm van een pdf.
WebinarGeek: Voorafgaand aan de cursus krijgen alle deelnemers een e-mailbericht toegezonden via Historizon. Daarin staat een link naar de website van WebinarGeek.com. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen hoeft u niets te downloaden of op uw PC te installeren.
Video-opname: Na iedere lesdag krijgen alle deelnemers een e-mailbericht toegezonden met daarin een link naar de video-opname.

Kosten en aanmelden

Deze cursus van 6 lezingen kost € 75,-

Dit kunt u volgen via uw computer, tablet of smartphone. U hoeft hiervoor geen programma te downloaden. Via de e-mail ontvangt u een persoonlijke link waarmee u de lezing kunt volgen. Elke lezing wordt ook opgenomen en is na afloop terug te kijken. Dus als u een dag niet kunt is het altijd mogelijk de lezing later terug te kijken.

Aanmelden:
Totaal
Share This Story, Choose Your Platform!

Titel

Ga naar de bovenkant