Laden Evenementen

Online lezingen en bezoek aan Museum Bronbeek

De Tweede Wereldoorlog in de Pacific werd uitgevochten in Oost-Azië en de Grote Oceaan tussen het Japanse Keizerrijk en een coalitie van geallieerden, waarvan de belangrijkste de Verenigde Staten, China en (vanaf augustus 1945) de Sovjet-Unie waren.

Een bepalend moment in de oorlog was de aanval op 7 december 1941 door de Japanners op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbour op Hawaï. Hier lag de gehele Amerikaanse vloot in de Grote Oceaan voor anker, dicht op elkaar en dus een ideaal doelwit.

Voor Nederland had de oorlog in de Pacific uiteraard grote gevolgen vanwege de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

In deze serie gaat Bas Kreuger in op de gebeurtenissen in de Pacific voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Uiteraard is dit onderwerp te breed om compleet te behandelen, dus focussen we op een aantal onderwerpen. De serie bestaat uit 2 online lezingen en 1 lezing op locatie in Museum Bronbeek in Arnhem.

Deel 1, online
Gaat over het grotere strategische verhaal: wat wilde Japan en welke strategie volgde dat land? Dat gaat over politiek, cultuur, techniek en militaire ethos.

Deel 2, online
In dit deel gaat Bas Kreuger in op de guerrilla van het KNIL en Australië op Timor in 1942, een volkomen vergeten hoofdstuk wat grote strategische implicaties heeft gehad.

Deel 3, Bronbeek
In deze lezing gaat het over de inzet van het luchtwapen, een essentieel element in het arsenaal van generaal MacArthur. Een belangrijk deel  hiervan gaat over over Nederlands grondgebied (Nieuw Guinea, Borneo). Binnen dat verhaal plaats ik dan de inzet van de Nederlands-Indische luchtmacht (de ML-KNIL).

Deze lezing wordt op locatie verzorgd in Bronbeek. Aansluitend krijgen we een rondleiding door Museum Bronbeek.
N.B. Deze lezing wordt ook opgenomen en ter beschikking gesteld aan de online deelnemers.

Bijzonderheden

Data en tijden:
vrijdag 5 april (online), 15:00-16:30 uur
vrijdag 19 april (online), 15:00-16:30 uur
vrijdag 26 april (Museum Bronbeek), 13:30-16:30 uur

Prijs: € 37,50 (alleen online), € 62,50 (inclusief bezoek Bronbeek)

Niet inbegrepen: Toegang tot Museum Bronbeek (gratis met Museumkaart)

Share This Story, Choose Your Platform!

Titel

Ga naar de bovenkant