Laden Evenementen

Webinar Van Eyck en het Lam Gods

Deze lezing gaat niet door!

door Maartje van der Laak

Weinig kunstwerken slagen er in om zeven eeuwen nadat ze geschilderd zijn, nog steeds verschillende keren per jaar voorpaginanieuws te zijn. Het Lam Gods, geschilderd door de broers Van Eyck in de 15de eeuw, blijft echter verbazen. Wellicht is dit het meest invloedrijke schilderij ooit gemaakt en het is ook nog eens het meest gestolen kunstwerk aller tijden. In 2012 startte een grote restauratie, live in de zalen van het Museum voor Schone Kunsten. Sinds maart 2021 hangt het terug in de kathedraal waar men er een speciale bezoekersruimte voor heeft gebouwd.

In deze lezing bespreken we zowel het schilderij en de kunstenaars, als de recente restauratie. We kijken naar hoe de tijdgenoten van Van Eyck het Lam Gods zagen. Dit veelluik is namelijk doordrongen van een middeleeuwse symboliek die de denkpatronen van de 15de eeuwse mens ademt. Wie vandaag de dag dit schilderij wil doorgronden, moet die symbolische taal herontdekken. Na een historische inleiding bespreken we de restauratie van het veelluik. De werken onthulden dat het beroemde altaarstuk zwaar overschilderd was, maar ook dat de originele verflaag eronder nauwelijks beschadigd is. En zo komt het dat we nu, na zeshonderd jaar, eindelijk de originele Van Eyck kunnen bewonderen.

Aanmelden:

In verband met persoonlijke omstandigheden gaat deze lezing niet door. Inschrijvers krijgen bericht en het geld terug gestort. Zodra er een nieuwe datum bekend is laten we dat weten. 

Share This Story, Choose Your Platform!

Ga naar de bovenkant