Laden Evenementen

Varen over de Vecht

Als er één rivier is, die je absoluut vanaf het water moet beleven, dan is het de Vecht. De rivier is een noordelijke aftakking van de Rijn en was een belangrijke verbinding van het Rijnland en Keulen via Utrecht naar Amsterdam en verder. Utrecht groeide dankzij Rijn en Vecht uit tot de grootste en belangrijkste middeleeuwse stad van de Noordelijke Nederlanden. Langs de Vecht was vrachtvervoer, kwamen ontginningen, baksteenfabrieken en verdedigingswerken. Later was de Vecht ook onderdeel van een netwerk van personenvervoer met trekschuiten en jaagpaden.

Er waren elf versterkte huizen en kastelen langs de Vecht, meestal bakstenen torens met grachten in verbinding met de Vecht. Vanaf Utrecht tot Breukelen vinden we vandaag de dag nog de kastelen Zuylen, Oudaen, Gunterstein en Nijenrode. In zo’n 400 jaar kwam het landschap met buitenhuizen en tuinen tot ontwikkeling langs de Vecht.

Vanaf  de 19e eeuw werd het steeds drukker op de ondieper wordende Vecht. In 1890 werd het Merwedekanaal geopend aan de westkant van de Vecht en Utrecht, en later het Amsterdam Rijnkanaal. Hoewel de Vechtstreek veranderde, is veel van het historische karakter van het landschap langs de Vecht behouden.

Programma

De dagtocht start in het Vechtstreekmuseum in Maarssen. Na een rondleiding door het museum stappen we op de boot en varen we over de Vecht langs onder meer Kasteel Nyenrode en Oudaen richting Breukelen en terug langs de buitenplaatsen Slangevegt, Goudesteyn, Doornburgh en Vechtenstein.

In Maarssen gaan we weer van boord en brengen we een bezoek aan Slot Zuylen, eeuwenlang in het bezit van de families Van Zuylen, Van Rennenberg en Van Tuyll van Serooskerken. We sluiten de dag af met een borrel nabij Slot Zuylen.

Bijzonderheden

N.B. Deze dagtocht is inmiddels volgeboekt. U kunt zich nog wel aanmelden. U wordt dan op de wachtlijst geplaatst. 

Datum: zaterdag 10 juni 2023

Prijs: € 89,- p.p.

Inclusief: vaartocht over de Vecht, koffie/thee, lunch, entree en gids

Tijd: 10.00-17.00 uur

 

Share This Story, Choose Your Platform!

Titel

Ga naar de bovenkant