Laden Evenementen

Vijf eeuwen cartografie
Een cursus kaartgebruik door de eeuwen heen met de mooiste kaarten uit de Nederlandse geschiedenis door Ron Guleij

Kaarten. We kunnen er naar blijven kijken. Van visuele kunstwerken tot weerspiegelingen van de tijdgeest. Kaarten werden en worden gebruikt bij de uitvoering van belangrijke (overheids)taken. Kaarten vertellen verhalen en geven een beeld van, soms reeds verdwenen, gebieden. Met zeker 300.000 kaarten en tekeningen is het Nationaal Archief een ware schatkamer voor historisch onderzoek.

In de lezingen staat Het Grote Kaartenboek centraal. Collectiespecialist cartografie Ron Guleij van het Nationaal Archief neemt een duik in de collectie vertelt over de mooiste en meest iconische kaarten. Rondom zes thema’s vertelt hij over de unieke kaarten in chronologische volgorde in hun historische context.

Het Grote Kaartenboek | Vijf eeuwen cartografie
Collectiespecialist cartografie Ron Guleij van het Nationaal Archief neemt een duik in de collectie en toont in Het Grote Kaartenboek de mooiste en meest iconische kaarten. Rondom zes thema’s plaatst hij unieke kaarten in chronologische volgorde in hun historische context.
https://www.nationaalarchief.nl/beleven/product/het-grote-kaartenboek-vijf-eeuwen-cartografie

De online lezingen worden verzorgd door Ron Guleij, collectiespecialist cartografie waarvan vorige jaar het boek verscheen over kaarten in het Nationaal Archief en wordt dan afgesloten met een bezoek aan de tentoonstelling Op de kaart.

Programma:

Online lezingen

  1. Vrijdag 7 april om 16:00 uur over kaarten met als thema water en grond
  2. Vrijdag 14 april om 16:00 uur over kaarten met als thema navigatie, rechtspraak en grenzen
  3. Vrijdag 21 april om 16:00 uur over kaarten met als militair en overzee

Dit kunt u volgen via uw computer, tablet of smartphone. U hoeft hiervoor geen programma te downloaden. Via de e-mail ontvangt u een persoonlijke link waarmee u de lezing kunt volgen. Elke lezing wordt ook opgenomen en is na afloop terug te kijken. 

Bezoek tentoonstelling

Vrijdag 28 april of zaterdag 29 april 2023. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen maken we een aantal tijdsloten waarop u zich op een later moment kunt inschrijven.

Op de kaart

Op 10 februari start er een tentoonstelling in het Nationaal Archief: ‘op de kaart’. Kijk met kaarten naar de wereld van toen en nu. Aan de hand van de thema’s Op wegKaarten en kolonialisme en Maakbaar Nederland toont het Nationaal Archief in de tentoonstelling Op de kaart de ideeën en bedoelingen van opdrachtgevers en makers van kaarten.
Te bezoeken van 10 februari t/m 22 oktober 2023
https://www.nationaalarchief.nl/opdekaart

Kosten:

Voor het bijwonen voor deze cursus zijn er drie opties. Het onderstaande formulier kunt u de gewenste optie kiezen.
Uiteraard is het ook mogelijk om op een later moment alsnog het boek te bestellen of aan te geven dat u de tentoonstelling wilt bezoeken. De bedoeling is om het boek aan u mee te geven op het moment dat u de tentoonstelling bezoekt. Details over het bezoek aan de tentoonstelling worden later nog bekend gemaakt. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen maken we een serie tijdsloten waarop u dan kunt inschrijven. 

1. Het volgen van de online cursus van 3 lezingen zonder bezoek aan de tentoonstelling: € 37,50

2. Het volgen van de online cursus van 3 lezingen met bezoek aan de tentoonstelling op 28 of 29 april met rondleiding en koffie/thee: € 59,-

3. Het volgen van de online serie, inclusief bezoek aan de tentoonstelling en het Grote Kaartenboek: € 95,- (i.p.v. € 108,95)
( u ontvangt dit boek tijdens het bezoek aan de tentoonstelling)

Aanmelden:
Totaal
Titel

Ga naar de bovenkant