Laden Evenementen

Deze serie is in het voorjaar van 2023 uitgezonden. U kunt deze serie terugkijken. Na aanmelding en betaling ontvangt u zo snel mogelijk, in ieder geval de volgende werkdag, een link om alle lezingen terug te kijken. 

Vijf eeuwen cartografie
Een cursus kaartgebruik door de eeuwen heen met de mooiste kaarten uit de Nederlandse geschiedenis door Ron Guleij

Kaarten. We kunnen er naar blijven kijken. Van visuele kunstwerken tot weerspiegelingen van de tijdgeest. Kaarten werden en worden gebruikt bij de uitvoering van belangrijke (overheids)taken. Kaarten vertellen verhalen en geven een beeld van, soms reeds verdwenen, gebieden. Met zeker 300.000 kaarten en tekeningen is het Nationaal Archief een ware schatkamer voor historisch onderzoek.

In de lezingen staat Het Grote Kaartenboek centraal. Collectiespecialist cartografie Ron Guleij van het Nationaal Archief neemt een duik in de collectie vertelt over de mooiste en meest iconische kaarten. Rondom zes thema’s vertelt hij over de unieke kaarten in chronologische volgorde in hun historische context.

Het Grote Kaartenboek | Vijf eeuwen cartografie
Collectiespecialist cartografie Ron Guleij van het Nationaal Archief neemt een duik in de collectie en toont in Het Grote Kaartenboek de mooiste en meest iconische kaarten. Rondom zes thema’s plaatst hij unieke kaarten in chronologische volgorde in hun historische context.
https://www.nationaalarchief.nl/beleven/product/het-grote-kaartenboek-vijf-eeuwen-cartografie

De online lezingen worden verzorgd door Ron Guleij, collectiespecialist cartografie van het Nationaal Archief.

In dit filmpje een korte impressie. Tijdens de lezingen gaat Ron uitgebreider op de verschillende kaarten in. 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=n1Se5kDBHiw[/embedyt]

 

Programma:

Online lezingen

  1. Vrijdag 7 april om 16:00 uur over kaarten met als thema water en grond
  2. Vrijdag 14 april om 16:00 uur over kaarten met als thema navigatie, rechtspraak en grenzen
  3. Vrijdag 21 april om 16:00 uur over kaarten met als militair en overzee

Dit kunt u volgen via uw computer, tablet of smartphone. U hoeft hiervoor geen programma te downloaden. Via de e-mail ontvangt u een persoonlijke link waarmee u de lezing kunt volgen. 

Tentoonstelling:

Op de kaart

Tot en met 22 oktober 2023 is bij het Nationaal Archief in Den Haag de tentoonstelling ‘op de kaart’ te bekijken. Als aanvulling op de lezingenreeks adviseren we u om deze expositie te bezoeken. Veel van de kaarten die in de online serie worden genoemd, zijn hier in origineel te bekijken.
Kijk met kaarten naar de wereld van toen en nu. Aan de hand van de thema’s Op wegKaarten en kolonialisme en Maakbaar Nederland toont het Nationaal Archief in de tentoonstelling Op de kaart de ideeën en bedoelingen van opdrachtgevers en makers van kaarten.
Te bezoeken van 10 februari t/m 22 oktober 2023
https://www.nationaalarchief.nl/opdekaart

Kosten:

Het terugkijken van de online serie van 3 lezingen bedragen € 37,50. Na aanmelding en betaling (via Mollie) ontvangt u zo snel mogelijk, in ieder geval de volgende werkdag, een link om alle lezingen terug te kijken. Daarbij ontvangt u ook document met uitgebreide informatie met links naar afbeeldingen en websites die in de lezingen worden behandeld.

Aanmelden:
Totaal
Share This Story, Choose Your Platform!

Titel

Ga naar de bovenkant